Naučnici osmislili plastiku koja može da se reciklira neograničen broj puta

Još jedno u nizu izuma s ciljem smanjenja zagađenja plastikom dolazi u vidu plastike, ali ne bilo kakve, već vrste koju je moguće reciklirati neograničen broj puta.

Foto-ilustracija: Pixabay

S obzirom na to da se trenutno samo deo plastike može podvrgnuti reciklaži i tako ponovo „oživeti“, Eugen Čen i njegove kolege sa Univerziteta Kolorado u Sjedinjenim Američkim Državama su se posvetili proučavanju tehnika recikliranja. Kruna njihovog rada je plastika koja ne gubi kvalitet ma koliko puta bila reciklirana.

Novi materijal su nazvali PBTL. Američki inovatori ističu da ga odlikuje izvrsna snaga, te da ga je moguće koristiti za proizvodnju različitih plastičnih pakovanja, sportske opreme i delova automobila, pa čak i za građevinski materijal.

Za razliku od klasične plastike, proces reciklaže PTBL-a je znatno jednostavniji. Dovoljno je da se 24 sata zagreva na temperaturi od 100 Celzijusovih stepeni uz hemijske katalizatore. Na ovaj način, PTBL se vraća u svoje prvobitno stanje i spreman je da postane novi proizvod.

Jedini trenutno poznati nedostatak PTBL-a jeste to što ne može da se reciklira ukoliko je pomešan sa drugim vrstama plastike. Tim naučnika, predvođen Čenom, veruje da je neophodnost njegovog „izdvajanja“ iz smeše mala cena za sve njegove prednosti.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti