Posledica pandemije – more odbačenih maski i rukavica u Sredozemlju

Već su viđene na trotoaru, parkinzima supermarketa i zelenim površinama, kao i na plažama širom sveta. Francuski ronioci sada donose i stravične prizore s dna Sredozemnog mora. Naravno, reč je o jednokratnim maskama i rukavicama.

Foto-ilustracija: Unsplash (V2F)

Svi se pitaju hoćemo li se i kako ćemo se ovog leta kupati i sunčati na evropskim plažama, no čini se da volimo zatvarati oči pred problemima koji su manje vidljivi ili su u ovom slučaju „skriveni“ na dnu mora. Prizori morskog dna ispunjenog limenkama i drugim otpadom, ali i brojnim hirurškim maskama i rukavicama od lateksa, ovih dana ispunjavaju francuske medije u kojima se nedavno uveliko pisalo i o potrebi naplate visokih novčanih kazni za neodgovorno bacanje ove nove vrste otpada koju nam je donela pandemija KOVID-19. Naime, s postepenim popuštanjem mera suzbijanja pandemije, Francuska se sve više suočava s još jednom tužnom posledicom zdravstvene krize. Ova velika evropska zemlja je do juče imala gotovo 183.000 obolelih, a po broju smrtnih slučajeva (28.596) je na sedmom mestu u svetu, no sada je sve svesnija i ovog novog problema za životnu sredinu. Sve više jednokratnih hirurških maski i rukavica završava na dnu mora, čime se rizikuje dodatno dugotrajno zagađenje već dovoljno zagađenog Sredozemnog mora.

Loren Lombard, osnivač ekološkog udruženja „Operacija čisto more“, zabrinjavajuće prizore u moru oko poznatog francuskog letovališta Antibes na Azurnoj obali snimio je tokom prošle nedelje. „Čini li vam se da ćemo ovog leta plivati sa KOVID-om-19? Budući da je zbog pandemije naručeno više od dve milijarde jednokratnih maski, uskoro će u vodama Sredozemnog mora možda biti više maski nego meduza!“, izjavio je Lombard. Prema njegovim rečima, svi treba da pokažemo više odgovornosti prema sebi i drugima, a ponajviše prema okolini i izbegnemo dodatno zagađivanje mora bacanjem ovog potencijalno zaraznog otpada tamo gde pripada – u kontejner za otpad.

„Mnoge lokalne samouprave se već godinama bore protiv zagađenja mora i neodgovornog bacanja raznih vrsta otpada koji dugoročno uništavaju našu životnu sredinu i zdravlje, pa bi sada bilo pravo vreme za objedinjavanje svih inicijativa kako bismo odmah zaustavili novu pretnju našem moru.“, kaže Loren Lombard.

Nažalost, maske i rukavice verovatno nisu problem samo u Antibesu ili Francuskoj, već i u drugim mediteranskim zemljama. Stoga je Erik Pože, zastupnik prošle nedelje kao meru za sprečavanje neodgovornog bacanja maski i rukavica predložio uvođenje novčane kazne u visini od 300 evra, po uzoru na zakon kojim se bacanje opušaka na javnim površinama kažnjava u visini od 68 evra.

Svesno ovog problema, francusko Ministarstvo ekološke tranzicije i solidarnosti odlučilo je u narednim nedeljama pokrenuti akciju postavljanja plakata i emitovanja radio snimaka kako bi građane upozorili na potrebu pravilnog odlaganja iskorišćenih maski i rukavica. Podsetimo, prvo upozorenje na novi problem zabeleženo je krajem februara ove godine, kada je tim organizacije „OceansAsia“ objavio fotografiju nekoliko desetina hirurških maski koje je otkrio na plaži otoka Soko u Hongkongu tokom sprovođenja višegodišnjeg istraživanja morskog otpada i mikroplastike. Prošle nedelje su i Zagrebačke otpadne vode građanima uputile apel da ovu vrstu otpada ne bacaju u toalet, nakon što se centralni uređaj za prečišćavanje voda začepio već početkom maja, a pri njegovom čišćenju su pronađene „ogromne, teške nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica koje su se omotale oko lamela rešetki i u pumpama“.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti