Naučnici od plastike napravili vanilu

Foto-ilustracija: Pixabay

Nakon dugog istraživanja naučnici sa Univerziteta u Edinburgu došli su do neverovatnog otkrića koje bi moglo da pomogne u reševanju sve većeg problema zagađenja plastikom. Uspeli su da plastičnu ambalažu pretvore u aromu vanile i za to su koristili genetski modifikovane bakterije. Ovako dobijena vanila, prema istraživanju, bila bi pogodna za ishranu ljudi, ali neophodno su dalja ispitivanja.

“Ovo je prvi primer upotrebe biološkog sistema za preradu plastičnog otpada u vrednu industrijsku hemikaliju i ima vrlo uzbudljive implikacije na kružnu ekonomiju. Naš rad osporava percepciju plastike, kao problematičnog otpada, i umesto toga pokazuje njenu upotrebu kao novog resursa“, kaže Joana Sadler sa Univerziteta u Edinburgu.

Kako se navodi na sajtu Univerziteta ovo otkriće bi moglo da podstakne kružnu ekonomiju koja ima za cilj uklanjanje otpada, održavanje proizvoda i materijala u upotrebi i pozitivan uticaj na sintetičku biologiju. Takođe bi u značajanoj meri uticalo na bolji sistem sakupljanja, sortiranja i upotrebe plastike što je veoma važno za rešavanje globalnog problema zagađenja plastikom.

Godišnje se proizvede oko 50 miliona tona PET otpada što uzrokuje ozbiljne ekonomske i ekološke uticaje. Reciklaža ovog otpada je moguća, ali postojeći procesi stvaraju proizvode koji i dalje doprinose zagađenju.

Vanila ima široku primenu, kako u prehrambenoj, tako i u kozmetičkoj industriji i predstavlja važnu hemijsku masu koja se koristi za proizvodnju farmaceutskih proizvoda, proizvoda za čišćenje i herbicida.

Potražnja za vanilom iz godine u godinu raste, 2018. godine iznosila je 37.000 tona što u velikoj meri nadmašuje ponudu prirodnih zrna.

Možda je ovo otkriće rešenje za veliku potražnju za vanilom.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti