Nastavljen trend pozitivnog poslovanja Javnog preduzeća „Srbijagas“

 

Foto: JP „Srbijagas“

U Beogradu je prošle nedelje održana sednica Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Srbijagas“, kojoj je predsedavao predsednik Nadzornog odbora profesor doktor Muamer Redžović.

Sednici su prisustvovali članovi Nadzornog odbora, zamenica generalnog direktora Blaženka Mandić i izvršni direktori kompanije.

U okviru dnevnog reda, članovi Nadzornog odbora, između ostalog, razmatrali su i usvojili Izveštaj o poslovanju preduzeća za period 01.01- 30.06.2018. godine, u kojem se konstatuje da je i u prvoj polovini ove godine nastavljen pozitivan trend poslovanja iz ranijih godina.

U izveštaju se ističe da su na pozitivan rezultat uticale poslovne odluke, preduzete mere i aktivnosti u cilju racionalizacije troškova poslovanja, naročito aktivnosti na poboljšanju efikasnosti naplate potraživanja i na realizaciji strateških investicionih projekata.

U šestomesečnom izveštaju, koji je usvojio Nadzorni odbor JP „Srbijagas“, takođe stoji da nabavna cena prirodnog gasa i u prvom i u drugom kvartalu ove godine ima tendenciju rasta, a da u tom izveštajnom periodu nije vršena promena regulisanih prodajnih cena, odnosno nije menjana cena prirodnog gasa za domaćinstva.

Takođe, konstatovano je da preduzeće u prvih šest meseci ima manje zaposlenih u odnosu na stanje krajem 2017. godine i da u tom periodu, u skladu sa važećim zakonima i preporukama osnivača, Vlade Republike Srbije, nije bilo značajnijeg novog zapošljavanja.

Predsednik Nadzornog odbora prof. dr Muamer Redžović pohvalio je šestomesečne rezultate kompanije, kojima, kako je rekao, moramo biti zadovoljni, imajući u vidu uslove poslovanja i sve ono što je obeležilo ovaj period.

Rezultati su dobri zahvaljujući velikom trudu zaposlenih i činjenici da se u preduzeću maksimalno štedelo, istakao je predsednik NO, koji je, u vezi sa pokazateljima poslovanja iz polugodišnjeg izveštaja, zajedno sa predstavnicima poslovodstva ukazao na veliki problem odliva zaposlenih i odlaska stručnih kadrova iz preduzeća, što, kako je rečeno, zahteva vanredne i hitne mere i aktivnosti, u dogovoru sa osnivačem, kako ovaj trend smanjenja broja zaposlenih ne bi doveo u pitanje dalje poslovanje kompanije.

Nadzorni odbor na sednici doneo je i Odluku da se neraspoređena dobit utvrđena u godišnjim finansijskim izveštajima sa stanjem na dan 31.12.2017. godine, raspoređuje za pokriće dela gubitka JP „Srbijagas“ iz prethodnih godina.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti