Toplo vreme u Srbiji uslovili izražena jugozapadna strujanja i fenski efekat vetra

 

Photo: Pixabay

Očekuje se da će toplo vreme potrajati i ove sedmice, sa blagim padom od četvrtka.

U tom periodu se takođe očekuju značajno više temperature od proseka za ovo doba godine, tj. više od 20 stepeni Celzijusovih.

U planinskim područjima prognozirani su i pojačani udari vetra, a padavine se očekuju lokalno.

Oboren je temperaturni rekord za 27. oktobar, u Beogradu je u 14:00 časova izmerena temperatura od 26,2 stepeni Celzijusovih, čime je oboren beogradski dnevni temperaturni rekord za 27. oktobar, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

Oboren je, naime, rekord iz 2006. godine, kada je izmereno 26 stepeni Celzijusovih.

U Beogradu su kroz istoriju zabeležene i temperature od preko 30 stepeni celzijusovih krajem oktobra, a najtopliji oktobarski dan bio je 2. oktobar 1932. godine sa 34,7 stepeni Celzijusovih, navode u RHMZ.

Imajući u vidu da su prosečne vrednosti maksimalne temperature za Beograd za kraj oktobra od 13 do 16 stepeni, a za početak novembra od 11 do 15 stepeni Celzijusovih, jasno je da su temperature trenutno znatno iznad poseka.

Iz RHMZ poručuju da će i jutarnje temperature u ovom periodu biti značajno više od prosečne vrednosti minimalnih temperatura.
Razlog za neuobičajeno toplo vreme u Srbiji su izražena jugozapadna strujanja i fenski efekat vetra, izjavila je za Tanjug Mirjana Gulan iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Ona kaže da na temperaturu utiče i priliv toplog vazduha sa Mediterana i Severa Afrike.

– Orografija Dinarida uzrokuje fenski efekat, koji doprinosi temperaturama iznad proseka za ovaj period godine, objašnjava Gulan.

Izvor: RTV

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti