Nastavlja se saradnja sa EU u oblasti transporta i infrastrukture

Foto: Vlada Republike Srbije

O nastavku saradnje Srbije i EU u oblasti transporta i infrastrukture, razgovarali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i generalni direktor u Generalnom direktoratu za susedstvo i proširenje EU Gert Jan Kopman.

Ministar Vesić iskazao je zahvalnost Kopmanu na pomoći Evropske unije Srbiji, podsećajući na to da je nedavno potpisan najveći grant EU u vrednosti od čak 610 miliona evra za izgradnju brze pruge Beograd–Niš.

Kako je ministar naveo, imamo mnogo planova među kojima su projekti železničke i putne infrastrukture. On je pozvao kompanije iz Unije da učestvuju na tenderima koji će biti raspisani, pre svega u projektu izgradnje brze pruge Beograd–Niš.

U planu je sastanak resornih ministara Mađarske, Srbije, Severne Makedonije, Grčke, Turske i Albanije o daljem železničkom povezivanju brzom prugom od Niša ka Skoplju i dalje ka Solunu, Istanbulu i Tirani, kao i izgradnja brze pruge od Beograda, preko Zagreba i Ljubljane, do Beča, odnosno do Venecije, preneo je ministar Kopmanu.

Pročitajte još:

Takođe, ukazao je i na najvažnije projekte u putnoj infrastrukturi, među kojima su auto-put Niš–Merdare, koji finansijski pomaže EU, kao i izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo, te buduće brze saobraćajnice kroz sever Vojvodine, od mađarske do rumunske granice sa Srbijom.

,,Budućnost Srbije i regiona je u povezivanju. Infrastrukturnim povezivanjem pospešuje se ekonomski napredak, a uz ekonomski razvoj i politički problemi će se lakše rešavati’’, objasnio je ministar i naglasio da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji.

Kopman je istakao da EU pozdravlja najavljeno ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi, koje je predviđeno izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, za koji je Evropska komisija tražila unapređenje u transparentnosti i postupcima konkurentne nabavke.

On je podsetio na to da se, u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, očekuje donatorska konferencija EU, na kojoj će donatori razmatrati dalju podršku mogućim projektima.

,,Posvećeni smo napretku Srbije i nastavićemo da pružamo podršku zemlji na putu ka Evropskoj uniji’’, poručio je Kopman i ocenio da je dobro da se zemlje regiona infrastrukturno povezuju.

Kako je dodao, važno je da regulativa u Srbiji bude usklađena sa evropskim standardima i propisima, i u tom smislu pohvalio najavljeno ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi, izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, Nacionalnu transportnu strategiju, kao i set železničkih zakona čije usvajanje predstavlja potpuno usaglašavanje Srbije u ovoj oblasti sa EU.

Kopman je na sastanku u Vladi Srbije, kojem je šrisustvovao i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, rekao da bi voleo da vidi više evropskih kompanija angažovanih na projektima u Srbiji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti