Podrška kineskih partnera velikim srpskim projektima

Foto-ilustracija: Pixabay

Memorandum o razumevanju koji će biti osnova za kasnije definisanje kvote osiguranja za 2023. godinu za projekte kao što su “Beogradski metro”, “Nacionalni stadion” i “Čista Srbija”, potpisali su potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali i predsednik kineskog osiguravajućeg društva „Sinosure’’ Hetai Šeng.

Ministar Mali je tom prilikom istakao da su u Srbiji u poslednjoj deceniji pokrenuti veliki infrastrukturni projekti, povezali smo zemlju auto-putevima i započeli kapitalne projekte poput izgradnje beogradskog metroa.

Potpredsednik Vlade je naglasio da je Srbiji zato važan dobar partner u tom poslu, kao što je „Sinosure“, ocenivši da je ovaj memorandum značajan za Srbiju i NR Kinu, jer naše dve prijateljske zemlje sarađuju naročito u izgradnji infrastrukture.

U ovom trenutku veliki broj kineskih kompanija radi na gradilištima širom zemlje, istakao je ministar i naglasio da je zbog toga ovaj vid podrške još značajniji, navodi se na sajtu Vlade.

Pročitajte još:

Potpredsednik Vlade je iskazao zahvalnost na dosadašnjoj saradnji sa ovim osiguravajućem društvom i istakao da su veliki projekti, kakav je upravo izgradnja metroa u Beogradu, od kapitalnog značaja za nastavak razvoja Srbije.

Hetai Šeng je istakao da su NR Kina i Srbija kroz istoriju pokazale da su dobri prijatelji i partneri i dodao da dve zemlje sada vezuje i čelično prijateljstvo.

On je dodao da saradnja Srbije i NR Kine ima veliki potencijal posebno u oblasti infrastrukture, kao i da projekti koje podržava ova osiguravajuća kuća zadovoljavaju infrastrukturne potrebe Srbije i od značaja su za unapređenje ekonomske saradnje.

„China export & credit insurance corporation’’ (Sinosure) je osiguravajuće društvo koje je 2001. godine osnovala i podržala kineska država radi promovisanja spoljnoekonomskog i trgovinskog razvoja i saradnje NR Kine.

U Srbiji su do sada „Sinosure“ polisom osigurani projekat izgradnje toplodalekovoda, projekat izgradnje državnog puta Loznica–Valjevo–Lazarevac, deonica Iverak–Lajkovac, projekat „Čista Srbija“ za 11 opština, projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda i izgradnja novog čeličnog lučnog mosta na Savi.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti