Prva fabrika litijum-jonskih baterija počinje sa radom u Subotici

Photo-illustration: Unsplash (Science in HD)

ElevenEs, industrijski projekat u okviru multinacionalne kompanije Al Pack Group, koja je specijalizovana u preradi aluminijuma, razvio je  tehnologiju za proizvodnju litijum-gvožđe-fosfatnih baterija koje su održivije i efikasnije. Nešto sasvim novo ne samo u Srbiji, nego i u Evropi, otpočinje najavljenu proizvodnju, kao fabrika koja obezbeđuje rešenja za skladištenje energije. ElevenEs praviće baterije za elektrine automobile i za masovni transport u Subotici.

Kako smo i ranije pisali, ova vrsta baterije najpopularniji je izbor na kineskom tržištu, prema izjavi Nemanje Mikaća, osnivača i izvršnog direktora ElevenEs-a.  Izvršni direktor je ranije objasnio kako LFP baterije traju dva puta duže od bilo koje alternativne i konkurentske tehnologije. Baterije su efikasnije jer se brže pune, ali i koštaju manje.

Pročitajte još:

Kako je najavljeno 2021. godine, pilot proizvodnja u kompleksu za proizvodnju i reciklažu baterija na 30 hektara u Subotici planirana je za 2023. godinu, dok se početak komercijalne proizvodnje, kako je ranije objavljeno, očekuje za 2024. godinu, a predviđene kapitalne investicije procenjene su na približno jednoj milijardi evra, piše eKapija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti