Nastavak uspešne saradnje sa EIB i u rudarskom i energetskom sektoru

Foto: Vlada Republike Srbije

Evropska investiciona banka je veoma važan partner za Srbiju koja je od 2001. godine obezbedila sredstva u visini od 4,9 milijardi evra za projekte u Srbiji, istakla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tokom sastanka sa šefom divizije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Mateom Rivelinijem, stoji u saopštenju Vlade.

Oni su razgovarali o nastavku saradnje i projektima u rudarskom i energetskom sektoru, energetskoj krizi u Evropi i planovima za unapređenje energetske bezbednosti Srbije i regiona.

„Vaša podrška nam je veoma značajna i zajedno smo uradili mnogo toga u oblasti saobraćajne infrastrukture u prethodnom ministarstvu, a verujem da u energetskom i rudarskom sektoru možemo biti još uspešniji“, rekla je Mihajlović.

Ona je napomenula da je, pored aktuelnih projekata kao što je izgradnja gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, za Srbiju  povezivanje u gasnom sektoru prioritet, i to ne samo sa Bugarskom, već i sa Severnom Makedonijom, Albanijom, Hrvatskom, Rumunijom.

„Želimo da imamo različite dobavljače gasa u budućnosti jer je to jedini način da budemo sigurni, stabilni i bezbedni“, navela je Mihajlović, dodajući da Srbija čini sve da obezbedi dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimsku sezonu.

„Takođe, istovremeno radimo na tome da osiguramo i sopstvenu, ali i dugoročnu energetsku stabilnost i bezbednost čitavog regiona“, rekla je ona, dodavši da je naša zemlja napravila osnovu za to  izmenom zakonodavnog okvira, što je ključno za investicije, i to pre svega u kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Tokom sastanka, na kojem su učestvovali i predstavnici „Elektroprivrede Srbije“, „Elektrodistribucije Srbije“ i „Srbijagasa“, bilo je reči o snabdevanju gasom, skladišnim kapacitetima, preporukama Ministarstva za smanjenje potrošnje, projektima koji se sprovode u oblasti unapređenja energetske efikasnosti, kao i aktuelnoj energetskoj krizi.

„Siguran sam da pored izgradnje interkonekcije Srbija–Bugarska, koja je danas posebno važna imajući u vidu situaciju u celoj Evropi, postoje i drugi projekti na kojima možemo raditi, kao što su modernizacija distributivne i prenosne mreže, unapređenje energetske efikasnosti, zelena agenda, ali i bliže sarađivati na prevazilaženju svih izazova koje nameće energetska kriza“, rekao je Rivelini.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti