Narodno pozorište se priključuje na sistem daljinskog grejanja

Foto: Grad Beograd

Nakon tri decenije grejanja na mazut, zastarela kotlarnica u Narodnom pozorištu će biti ugašena, a ova ustanova kulture prelazi na daljinski sistem grejanja, saopšteno je na sajtu grada Beograda.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević istakao da je ovo pozorište simbol Beograda i Srbije, te da je bilo neprihvatljivo da se u 21. veku greje na mazut.

„To je bilo neuslovno, nehigijenski i štetno po zdravlje ne samo zaposlenih već i ljudi iz okolnih kvartova. Grad Beograd kontinuirano, po nalogu resornog ministarstva, sprovodi gašenje kotlarnica, posebno u ustanovama javne namene. Tako je poslednjih nekoliko godina na sistem daljinskog grejanja priključeno više desetina škola, obdaništa, nekoliko sportskih centara, a došle su na red i ustanove kulture. Narodno pozorište je impozantan objekat na 16 hiljada kvadrata. Godišnje je koristilo 150 tona mazuta, što je bilo veoma loše, ali će ubuduće imati ekološki prihvatljiv sistem grejanja“, poručio je Nikodijević, podsećajući da su upravo individualna ložišta, pored saobraćaja, najveći zagađivači vazduha.

Da bi se na kvalitetan način rešio taj problem, ljudima se mora dati alternativa za grejanje u hladnim mesecima, naveo je Nikodijević. Ministarstvo zaštite životne sredine ima svoju strategiju, a Grad Beograd akcioni plan o upravljanju kvalitetom vazduha, koji među najvažnijim stavkama sadrži prelazak sa neprihvatljivih goriva, poput mazuta i uglja, na sistem daljinskog grejanja i gasifikaciju.

„U ovom trenutku gasifikacija se radi na teritoriji 11 beogradskih opština zahvaljujući snažnoj podršci Vlade Republike Srbije. U dogovoru sa Agencijom za energetiku dajemo subvencionisane cene za priključak na gas, kao i mogućnost plaćanja na 36 rata. Istovremeno, Skupština Grada Beograda donela je svoje odluke i daje određene subvencije za priključenje na daljinski sistem grejanja. To je jedini način kako se može rešiti pitanje kvaliteta vazduha u Beogradu“, naveo je Nikodijević.

Ministarka Irena Vujović kazala je da joj je čast što se i ovaj objekat priključuje na sistem daljinskog grejanja jer su i zaposleni i građani osećali štetnost tri decenije dugog grejanja na mazut.

„Na ovaj način možemo da promovišemo zajednički rad Ministarstva kulture i Ministarstva zaštite životne sredine, Skupštine Grada Beograda i ‘Beogradskih elektrana’, ali i odgovornog upravnika pozorišta Svetislava Goncića, čime pokazujemo kako višedecenijski problemi mogu da se rešavaju u nekoliko meseci“, rekla je Irena Vujović.

Ona je navela da će prednosti osetiti sedam stotina zaposlenih, ali i više desetina hiljada građana koji žive ili gravitiraju oko ovog prostora u srcu Beograda.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti