Kotlarnica koja greje pola Kragujevca i industrijsku zonu Zastava prelaskom na gas trostruko smanjuje instalisanu snagu

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo zaštite životne sredine obavestilo je javnost o podnetom zahtevu za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije kotlarnice Zastava.

Zahtev je podnelo preduzeće „Energetika“ Kragujevac koje se bavi proizvodnjom i distribucijom toplotne energije na teritorji tog grada.

Kotlarnica koja je predmet rekonstrukcije proizvodi paru a zatim je prevodi u vrelu vodu, a kao energent koristi ugalj i ima instalisanu snagu od 304 MW. Nakon rekonstrukcije radiće na prirodni gas i po potrebi na lož ulje, proizvodiće samo vrelu vodu, a snaga novog kotlovskog postrojenja biće oko 110 MW, navodi se u studiji o proceni uticaja na životnu sredinu ovog projekta koju je izradio Eko Vok 2017 Beograd.

Cilj rekonstrukcije, odnosno zamene postojećih kotlova na ugalj kotlovima na prirodni gas ili alternativno, na lož ulje je, između ostalog, povećanje pouzdanosti snabdevanja i smanjenje zagađenja vazduha, kao i smanjenje troškova proizvodnje toplotne energije, navedeno je u dokumentu.

Ističe se da će prirodni gas biti osnovni energent a da će se ulje za loženje – gasno ulje ekstra lako EVRO EL koristi kao alternativno gorivo u sluĉaju privremene zamene osnovnog energenta usled prekida u snabdevanju gasom, remonta i slično. Ulje za loženje će se skladištiti u postojećem rezervoaru za mazut, zapremine 500 m3.

Kako stoji na sajtu „Energetike“, kotlarnica Zastava više predstavlja termoelektranu nego toplanu, složen energetski sistem vitalan ne samo za grejanje grada već i za proizvodne procese bivše Grupe Zastava.

Prvobitna osnovna namena kotlarnice „Zastava“, navodi se u Zahtevu, bila je da zadovolji potrebe snabdevanja industrije tehnološkom parom. Danas se kotlarnica koristi uglavnom za grejanje grada.

Iz ove kotlarnice se toplotnom energijom za grejanje se snabdeva 11.874 korisnika u širem centru grada – naselja Lepenica, Centar i Erdoglija. Instalisana snaga toplotnog konzuma je 162,3 MW, što čini 65,2 odsto instalisane snage svih potrošača koji su priključeni na daljinski sistem grejanja u gradu Kragujevcu.

U planu je i rekonstrukcija dela vrelovoda za snabdevanje potrošača u gradskim naseljima Erdoglija, Lepenica i Centar, Predviđeno je vođenje tri nezavisne cevne mreže za pomenuta naselja, kao i merenje utorška toplotne energije za sva tri ogranka.

Kako je navedeno u zahtevu, instaliranje novog kotlovskog postrojenja koje podrazumevata šest novih kotlova bilo je planirano do kraja prošle godine. Gašenje kotlarnica na ugalj najavile su krajem marta gradske vlasti Kragujevca. Rečeno je da bi stare kotlarnice trebalo da se ugase do kraja godine, a na njihovo mesto biće instalirani najsavremeniji kotlovi koji će biti priključeni na gas.

Čelnici grada na Lepenici se nadaju da će se uz povoljniju cenu i uslove plaćanja za priključak, sve veći broj domaćinstava opredeliti za grejanje na gas.

Time bi Kragujevac postao prvi grad u Srbiji koji će ugasiti kotlarnice na ugalj.

Projektom koji košta 18 miliona evra rešiće i problem pepelišta, a finansira ga Evropska banka za obnovu i razvoj.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti