Najveći austrijski distributer električne energije „Wien Energie“ započinje saradnju sa startapovima

Gradska elektroprivreda „Wien Energie“, ujedno i najveći distributer električne energije u Austriji, saradnju sa novim i mladim firmama podigla je na viši nivo. Osnivanjem „Smartworks Innovation GmbH & Co KG“, stopostotne kćerke firme „Wien Energie“ i najvećeg austrijskog komunalnog preduzeća „Wiener Stadtwerke“ osiguraće dugoročnu saradnju sa startapovima. U fokusu su inovacije na temu energije, digitalizacije i pametnih gradova.

Foto: Wien Energie

U prve dve godine novoj firmi je na raspolaganju kapital od pet miliona evra, a planirane su investicije u visini do 500.000 evra po startap projektu. Do sada je gradska elektroprivreda „Wien Energie“ organizovala takmičenja za startapove, tako da ulogu investitora smatraju logičnim sledom. Prednost kod ulaganja imaju investicije u ranim fazama razvoja, dok startapovi sa već ostvarenim udelom na tržištu ne spadaju u ciljne projekte. Saradnja sa „Wien Energie“ koja u dinamičnoj bečkoj regiji opslužuje dva miliona korisnika, osim sa finansijske strane, startapovima otvara pristup postojećoj infrastrukturi, stručnosti i testnim korisnicima.

Među prva finansijska ulaganja ubraja se program inspekcije dronovima uz korištenje veštačke inteligencije „Smart inspections“. Na ovaj način mogući su potpuni nadzori vetroelektrana, cevovoda za daljinsko grejanje i fasada.

Drugi poduhvat „Wien Energie“ je saradnja s firmom „Diggers Research GmbH“ koja se bavi dekarbonizacijom u decentralizovanim okruženjima serverskih mreža s ciljem efikasnog i održivog korišćenja toplotne energije.

Izvor: Eurocomm-PR Sarajevo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti