Najavljeno potpisivanje Povelje za čist Lim i Drinu

usaglasen tekst povelje yaa lim i drinu

Predstavnici resornih ministarstava Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, zajedno sa predstavnicima osam opština (Rudo, Bajina Bašta, Andrijevica, Priboj, Prijepolje, Berane, Bijelo polje, Višegrad) i dve hidroelektrane („Višegrad“ i „Bajina Bašta“) usaglasili su 7. oktobra 2014. godine tekst Povelje za čist Lim i Drinu.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa mr Stana Božović najavila je potpisivanje ove povelje u Crnoj Gori, i dodala da će se kroz ovaj projekat realizovati dugoročna saradnja između Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić izjavila je da je usaglašavanjem teksta ove povelje omogućena prekogranična saradnja između opština ove tri države. Ona je dodala i da je lančanica koju je postavila HE „Višegrad“ privremeno rešenje, i najavila postavljanje još dve lančanice.

Direktor „Hidroelektrana na Drini“ gospodin Mile Lakić rekao je da je ovo preduzeće nabavilo i vozilo za čišćenje otpada kako bi se zagađenje donekle saniralo, ali da to nije dovoljno.

Podsetimo, proteklih meseci održavani su regionalni sastanci o sanaciji zagađenja reke Lim na kojima je zaključeno da je neophodno sprečiti dalje zagađenje ove reke, ali i sanirati postojeće.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti