Nadležno ministarstvo odustalo od gradnje luke kod Beogradske Amazonije

Uprkos planovima da se na području Beljarice kod Pupinovog mosta izgradi nova beogradska luka, iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da su ipak odustali od te namere.

Foto: YouTube (screenshot)

S obzirom na to da Beljarica predstavlja stanište velikog broja zaštićenih vrsta ptica i sisara, koje bi ovim projektom bilo ugroženo, ali i odbranu grada od poplava, nakon razmatranja mogućih rešenja u okviru Prethodne studije opravdanosti odustalo se od ove ideje.

Protiv izgradnje nove luke na prostoru Dunavske oaze pokrenuta je i peticija pod sloganom „Spasimo Beogradsku Amazoniju“.

U Beljarici živi 136 vrsta ptica, od kojih je 108 strogo zaštićeno. Predstavlja stanište i za vidre, divlje svinje, šakale i brojne druge divlje životinje, kao i mrestilište za ribe. Ipak, najveće bogatstvo Beljarice su četiri gnezda orla belorepana, najvećeg evropskog orla.

Za sada se razmatra neko drugo područje za građenje luke, a jedno od tri rešenja o kojima se diskutuje nalazi se uzvodno od Beljarice. Na taj način će flora i fauna takozvane Beogradske Amazonije ostati nedirnuta, naročito u centralnom delu i južnom obodu, koji su najviše naseljeni. Takođe, gradu se neće oduzeti postojeća odbrana od poplava, jer je na tom delu upravo najširi prostor od obale Dunava do nasipa.

Jelena Cvetić

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti