Nacionalni parkovi Crne Gore na „LORIST- u“ predstavili zaštićena područja

 

Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Nacionalni parkovi Crne Gore u saradnji sa NTO CG i turističkom privredom učestvovali su na 51. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu „LORIST“.

Na zajedničkom štandu svoju ponudu, pored lokalnih turističkih organizacija, predstavili su crnogorski nacionalni parkovi.

Raznovrsna turistička ponuda svih pet nacionalnih parkova privlači brojne posetioce iz svih krajeva sveta.

– Više od 410.000 ljubitelja prirode iz brojnih zemalja sveta posetilo je crnogorske nacionalne parkove, na ukupnom nivou, od početka godine do kraja septembra. Ovaj podatak raduje sve nas koji smo u Parkovima jer smo ostvarili dobre rezultate u turizmu i istovremeno obavezuje da sa više entuzijazma realizujemo aktivnosti u cilju očuvanja, unapređenja i promocije zaštićenih područja i svakako ukazuje na trend rasta posete u svim Parkovima koji svake godine ide uzlaznom linijom, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica podvodom učešća na 51. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu „LORIST“.

Crnogorski nacionalni parkovi pružaju idealne uslove za bavljenje sportom, rekreacijom i boravak u netaknutoj prirodi, za aktivan odmor koji je sve više tražen.

– Brojne aktivnosti koje nude naši Parkovi, kao što su pešačenje i planinarenje, vožnja bicikala kroz predele izvanrednih prirodnih lepota, krstarenje najvećim slatkovodnim jezerom Balkana, rafting najdubljim kanjonom Evrope, šetnja jednom od posljednjih evropskih prašuma, osvajanje najviših vrhova Dinarida, kajakarenje, sportski ribolov, posmatranje ptica, obilazak bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa, kao i raznovrsne manifestacije i događaji koji se organizuju u zaštićenim područjima, privlače različite ciljne grupe posetilaca, kaže Elvir Klica.

Predstavnici JPNPCG imali su priliku da razmene iskustva sa predstavnicima zaštićenih područja Srbije i BiH u cilju promocije ukupnih vrednosti. Održani su sastanci sa direktorima nacionalnih parkova Fruška gora, Tara, Đerdap i Kopaonik iz Srbije, kao i sa direktorima NP Una i NP Kozara iz Bosne i Hercegovine.

Učešćem na Sajmu turizma, Nacionalni parkovi Crne Gore uputili su poruku zainteresovanoj međunarodnoj javnosti da već sljedeće letnje sezone posete NP Durmitor, NP Biogradsku goru, NP Lovćen, NP Skadarsko jezero i NP Prokletije.

Pored predstavnika turističke privrede iz naše zemlje i regiona, na Sajmu učestvuju i predstavnici značajnih turističkih privreda posebno Nemačke, Rusije, Turske, Češke, Holandije, Ukrajine, Azerbejdžana, Velike Britanije, Danske, Španije.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti