Na Žabljaku deponija godinama tik do Reciklažnog centra

 
Foto-ilustracija: Pixabay

Jedan od najvećih ekoloških problema Crne Gore jeste tretman otpada. Nije izuzetak ni opština Žabljak, gde jedinstvenu prirodu ugrožava i narušava deponija, i to tik pored Reciklažnog centra koji ne reciklira, a u koji je uloženo više od 2 miliona eura, piše RTCG.

„To je slika i prilika našeg društva. Imamo Reciklažni centar koji je izgrađen pre šest godina koji ništa nije reciklirao i smeće ispred njega, i ekološku opasnost da se ta deponija zapali i da to bude veliki ekološki problem u sred Nacionalnog parka“, kazao je Dejan Dajković, stanovnik Žabljaka.

U ovo postrojenje uz sufinansiranje Vlada Slovenije je uložila 2,5 miliona eura. Nakon svečanog otvaranja 2016. ništa se nije događalo dve godine, a potom je privatna firma zakupila postrojenja. Sa Komunalnim preduzećem nikada nije uspela da ostvari saradnju.

„Zaista je to jedan veliki problem i mi smo u tom delu mnogo toga uložili, sanirali prethodnu deponiju, otvorili novu kadu, međutim to se vrlo brzo puni, a kada se nešto ne uradi sistemski predstavlja problem šta sa svim tim otpadom. Mi smo proteklih godina izgradili kadu za građevnski i komunalni otpad i dobili izvođača radova koji će po praznicima krenuti u izvođenje tih radova tako da ćemo onda moći da planiramo i da se aktuelna deponija opet sanira“, kazao je predsednik Opštine Žabljak Veselin Vukičević.

Sve to iziskuje dodatna sredstva, ne mala, radi se o iznosu od skoro milion evra koje Opština može obezbediti samo fazno.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti