Na novobeogradskoj obali Save zasađeno 269 stabala

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ambasador Švedske Jan Lundin, direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević i predstavnici devet švedskih kompanija koje posluju u Srbiji, učestvovali su u sadnji 269 stabala u parku na novobeogradskoj obali Save, između mosta „Gazela” i Starog savskog mosta. Događaj je organizovan u okviru akcije „Drvo za Beograd”.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexander Mils)

Radojičić je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka akcije „Drvo za Beograd” i rekao da je u pitanju još jedna prilika da se pošalje lepa poruka i napravi još jedan korak ka lepšem i zelenijem Beogradu.

„Izazov ‘Drvo za Beograd’ objavio sam u novembru prošle godine, a prva se priključila nemačka agencija GIZ. Tada smo poslali poziv međunarodnim organizacijama i društveno odgovornim kompanijama da se uključe u akciju i doprinesu unapređenju kvaliteta životne sredine u našem gradu. Na izazov je među prvima odgovorio ambasador Lundin, kome sam zbog toga izuzetno zahvalan. Ambasador je okupio devet švedskih kompanija i rezultat toga je današnja sadnja 269 stabala. Akcija i dalje traje i juče je obavljena sadnja u saradnji sa kompanijom „Sava osiguranje”. Nadam se da ćemo nastaviti da radimo na povećanju ukupnog broja zelenih površina, kao i da će ova akcija biti aktuelna i u narednoj sezoni, kao i u godinama koje dolaze“, rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, drveće je praktično najvažniji faktor u borbi za zdraviju životnu sredinu, kao i u globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

„Doprinos svakog pojedinca ili lokalne samouprave je od velike važnosti. Jedan od najvećih svetskih umova, Nikola Tesla, rekao je svojevremeno da ‘nema ničeg vrednijeg što treba podržavati od prirode’. Bahatost i pohlepa su osobine zbog kojih je došlo do narušavanja ravnoteže u prirodi, a epidemija korona virusa je jedno upozorenje do čega to može dovesti. Vrlo je važno da se ravnoteža u prirodi održava i da prirodi vraćamo makar deo onoga što uzimamo. Poruka današnjeg događaja je da odgovorni ljudi razmišljaju o tome, kao i o obnavljanju posečenih šuma i stabala. Zahvalan sam ambasadoru Lundinu i našim prijateljima iz Švedske što daju doprinos u rešavanju ovakvih problema i kod nas lokalno, ali i generalno u svetu. Radujem se i verujem da ćemo ovakvu saradnju nastaviti“, zaključio je Radojičić.

Ambasador Lundin je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da bude deo ovog događaja i apostrofirao važnost kvaliteta vazduha u urbanim sredinama.

„Krajem prošle godine dobili smo pismo gradonačelnika, nakon čega sam se obratio predstavnicima švedskih kompanija i jako mi je drago da su ovako pozitivno odreagovali. Svaki projekat čiji je cilj bolji kvalitet životne sredine veoma je važan. Iako Beograd u odnosu na druge evropske prestonice doživljavam kao veoma „zelen grad”, ne znači da situacija ne može da bude još bolja. Devet kompanija koje su učestvovale u današnjoj sadnji, predstavljaju samo mali deo svih švedskih firmi koje posluju u Srbiji, ali su neke od njih svetski lideri uu svojim oblastima. Zahvaljujem gradonačelniku i JKP ‘Zelenilo – Beograd’, koji su odradili sjajan posao u organizaciji ovog događaja“, rekao je Lundin.

Švedske kompanije koje su učestvovale u sadnji stabala javora i četinara su ABB, „Astra Zeneka”, „Katena medija”, „Huskvarna”, „Huse”, „Oriflejm”, „Svidiš meč”, „Verisek labs” i „Volvo”.

Izvor: JKP „Zelenilo – Beograd”

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti