Moguće snabdevanje gasa preko Dunava

johan zolgruber magzin.at

Vršilac dužnosti šefa predstavništva Evropske unije u Austriji gospodin Johan Zolgruber izjavio je na Podunavskom Biznis Forumu u Beču za agenciju „Beta“ da bi Republika Srbija mogla da dopremi dodatne količine gasa preko Dunava. On je dodao da u Crnom moru postoji pojas nalazišta gasa odakle bi se gas mogao transportovati u Konstancu, a zatim preko Dunava do podunavskih zemalja.

Kako je istakao, oko dvadesetak kompanija radi na ovom projektu čija je priprema vredna oko 150 miliona evra. Ove kompanije će obezbediti 100 miliona evra za projekat, dok će ostatak finansirati Evropska unija. Projekat bi trebalo da bude realizovan između 2017. i 2020. godine.

Gospodin Johan Zolgruber istakao je i da je gas u Republici Srbiji skuplji za oko 30 odsto nego u drugim zemljama, pre svega zbog toga što ima samo jednog snabdevača ovim energentom.

Inače, četvrti po redu Podunavski Biznis Forum otvoren je 6. novembra 2014. godine u Beču u Austriji, a na njemu će učestvovati preko 500 stručnjaka iz više od 20 zemalja.

Sandra Jovićević

foto: magzin.at

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti