Vršac će proizvoditi energiju iz otpada

vrsac reciklazni centar evrsac.rs

U toku su radovi na izgradnji Sortirno-reciklažnog centra na Gradskoj deponiji u Vršcu koji bi trebalo da bude završen početkom sledeće godine.

Direktor DP „Drugi oktobar“ iz Vršca gospodin Ljubisav Šljivić izjavio je da će Sortirno-reciklažni centar imati pogon za razdvajanje smeća na organsko i neorgansko. Prema njegovim rečima, neorgansko smeće će biti odlagano na deponiju, dok će se organsko koristiti za proizvodnju električne energije, neaktivni ugalj i destilovane vode. Opremu za ovakvu proizvodnju donirala je kompanija „Hyundai Energy“ iz Koreje.

Predsednik opštine Vršac gospodin Čedomir Živković istakao je da bi uređenjem deponija i iskorišćenjem obnovljivih izvora energije Vršac imao višestruku korist. On je dodao da se mora pronaći strateški partner koji će investirati u proizvodnju energije uz pomoć otpada.

Član Opštinskog veća za ekologiju i zaštitu životne sredine Vršca gospodin Miloš Vasić izjavio je da je opština Vršac ove godine uložila oko 6 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija, kao i oko 16 miliona dinara za sređivanje Gradske deponije.

Inače, sa izgradnjom Sortirno-reciklažnog centra na Gradskoj deponiji u Vršcu započelo se sredinom marta ove godine. Ovaj centar će moći da preradi oko 100 tona otpada dnevno, a zapošljavaće preko 200 radnika.

Sandra Jovićević

foto: evrsac.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti