Mogu li plutajuće solarne elektrane da pokriju kompletnu potrošnju energije jedne zemlje?

Foto: Fejsbuk skrinšot

Pojedine zemlje imaju ogroman potencijal kada je reč o plutajućim solarnim elektranama, a novo istraživanje pokazuje da bi neke od njih mogle u potpunosti da zavise od ovog izvora energije.

Istraživači sa Univerziteta Bangor i Lankaster i britanskog Centra za ekologiju i hidrologiju želeli su da izračunaju globalni potencijal za izgradnju plutajućih solarnih elektrana sa niskim ugljeničnim otiskom.

Njihova studija, objavljena u časopisu Nature Water, obuhvatila je blizu 68.000 jezera i rezervoara širom sveta koji pogoduju za postavljanje plutajućih solarnih panela jer se nalaze u blizini naseljenih mesta, nisu u zaštićenim područjima i ispunjavaju druge kriterijume održivosti.

Imajući u vidu sve faktore kao što su nadmorska visina, geografska širina i godišnje doba, naučnici su izračunali da je potencijalna godišnja proizvodnja električne energije iz plutajućih solarnih elektrana 1.302 teravat sati godišnje što je oko četiri puta više od ukupne godišnje potražnje električne energije u Velikoj Britaniji.

Pročitajte još:

Istraživanje je pokazalo da bi Papua Nova Gvineja, Etiopija i Ruanda mogle da zadovolje svoje celokupne potrebe za električnom energijom iz plutajućih solarnih elektrana, dok bi Bolivija i Tonga bile veoma blizu, sa procenjenih 87 odnosno 92 odsto.

U Evropi, Finska bi na ovaj način mogla da zadovolji 17 odsto svoje potražnje za električnom energijom, Danska sedam odsto, a Velika Britanija samo jedan odsto.

Stručnjaci procenjuju da plutajuće solarne elektrane imaju niz prednosti u odnosu na one postavljene na zemlji i krovovima.

Osim što sprečavaju prekomerno isparavanje vode tokom vrelih dana, solarni paneli na vodnim površinama ograničavaju dotok svetlosti i time smanjuju cvetanje algi. U prilog solarnim elektranama na vodi ide i to što oslobađaju zemljište za druge namene. Sa druge strane, voda hladi solarne panele omogućavajući njihovo efikasnije funkcionisanje.

Ipak, brojni naučnici se slažu da su potrebna dodatna istraživanja o uticajima plutajućih solarnih elektrana na životnu sredinu.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti