Modernizacija mreže za praćenje kvaliteta vazduha u Hrvatskoj

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH

Na Okruglom stolu o kvalitetu vazduha u sklopu 11. nacionalnog naučno-stručnog skupa s međunarodnim učešćem „Zaštita vazduha 2019“ juče je u Bolu na ostrvu Brač predstavljen projekt „AIRQ“ – Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete vazduha koju sprovodi Državni hidrometeorološki zavod u saradnji s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Rukovoditeljka projekta AIRQ, dr sc. Kleo Kosanović je ovom prilikom istakla: „Projekt AIRQ od strateškog je značaja za Hrvatsku i njene građane. Zahvaljujući njegovoj implementaciji Republika Hrvatska imaće uspostavljen kompletan sistem merenja i kontrole vazduha u skladu s evropskim i nacionalnim kriterijumima o očuvanju životne sredine i zdravlja ljudi. Pored navedenog, projektom će se osigurati stopostotna informiranost naših građana o kvalitetu vazduha u urbanim područjima“.

Projektom AIRQ, koji je finansiran iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost, a čija ukupna vrednost iznosi 125.123.500 kuna (oko 16 miliona evra), napraviće se značajan pomak i osigurati unapređenje u kvalitetu vazduha za sve građane Hrvatske, pružiti potpora implementaciji zakonodavnog okvira u području kvaliteta vazduha i okoline i osigurati izgradnju pet novih i modernizaciju 19 postojećih mernih stanica.

„Gotovo 450 miliona kuna (oko 60 miliona evra) osigurano je za dva strateška projekta Ministarstva zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske. Reč je o projektima METMONIC i AIRQ, koji su primeri primene naprednih tehnologija u rešavanju  izazova zaštite životne sredine, kako meteoroloških, tako i klimatskih. Nakon sprovođenja projekta očekujemo da ćemo imati ojačane kapacitete koji će doneti unapređenje u zaštiti okoline, kao i ekonomsku dobit za privredu na nacionalnom i evropskom nivou“, naglasio je pomoćnik ministra Igor Čižmek.

Na Okruglom stolu o kvalitetu vazduha uz rukovoditeljku projekta dr sc. Kosanović i pomoćnika ministra Čižmeka, učestvovali su i predstavnica Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Nirvana Franković Mihelj, koordinatorka projekta za Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Gordana Pehnec i direktor Odeljenja za zaštitu okoline i održivi razvoj Ekonerga dr sc. Vladimir Jelavić.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti