MMF traži još tri povećanja cene struje – da li možemo štednjom protiv poskupljenja

Foto-ilustracija: Unsplash (Fre Sonneveld)

Oporavak EPS-a je prioritet, a to zahteva i poskupljenje struje. MMF predlaže još tri poskupljenja do maja 2024. U Vladi potvrđuju da će povećanja biti, a dinamiku i procenat odrediće štednja i stabilnost Elektroprivrede. U novembru je 1.320.000 građana uspelo da smanji potrošnju i umanji račun za struju.

EPS mora da posluje tržišno, a preduslov za to su restrukturiranje kompanije i tržišna cena struje. Ministar finansija kaže da je predlog MMF-a opravdan jer je samo od septembra prošle do septembra ove godine berzanska cena struje uvećana deset puta.

„Ono što jeste dogovor sa MMF-om je da idemo sa još dva povećanja cene struje – ne tri tokom naredne godine. A opet kada govorite o povećanju, opet je to daleko, daleko niže od onog što imate i kod povećanja struje i gasa u Evropi. Daleko ispod, i ono je ukalkulisano u prosečan rast inflacije“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Procenti poskupljenja tek će se vagati. Ministarka energetike objašnjava da je podrška MMF-a dragocena, ali i Srbija ima svoj plan jer treba obezbediti stabilno snabdevanje uz zaštitu najsiromašnijih građana. Sa tim je saglasna i struka.

„Koliko će biti neophodno da cena struje bude na onom nivou da ta preduzeća budu održiva, tu je i gas u istom tom paketu priče, zavisi od puno faktora. Ako mi uspemo da uštedimo u ovim javnim preduzećima po drugim osnovama, nećemo morati da toliko povećavamo cenu struje i gasa. Znači to je proces koji pratimo na kome radimo“, kaže Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Pročitajte još:

Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kaže da je povećanje cene električne energije u Srbiji neminovnost.

Foto-ilustracija: Pixabay

„U kojoj meri, to zavisi od toga kako štedimo električnu energiju, kakve su mere energetske efikasnosti primenjene i zavisi od toga kakvo je upravljanje Elektroprivredom Srbije. Štednja pomaže i naravno odlaže povećanje cena. Ne treba zaboraviti da štednja značajno doprinosi svim segmentima poslovanja i u EPS-u i u industriji i kod domaćinstva“, rekao je Rajaković.

Preporuke za štednju ozbiljno su shvatile i lokalne samouprave, i privreda i građani. U novembru, domaćinstva su smanjila potrošnju za sedam odsto u odnosu na isti mesec lane, a njih 40 odsto je novembarski račun za struju umanjilo za 15 do 30 procenata. U Vladi kažu i da se EPS ovog meseca ne oslanja na uvoz struje.

„Situacija je stabilna, mi smo tu negde na nuli. Imamo blagi izvoz, ako tako mogu da kažem. Ja dnevno na aplikaciji EPS-a provedem više nego moja deca na društvenim mrežama. Pratimo svaki dan, proizvodnja je stabilna pre svega zbog dobrih hidrokapaciteta“, kaže Đedović.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti