Ministarstvo poljoprivrede opredelilo 10 milijardi dinara za subvencije po hektaru i za gorivo

Poljoprivrednici od ove nedelje mogu da se prijave za subvencije po hektaru i za gorivo, a kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede novac će biti uplaćen sedam dana od podnošenja zahteva. Država će isplatiti 20 dinara po litru, za 60 litara po hektaru, a maksimalno do 20 hektara zemljišta.

Foto-ilustracija: Unsplash (Spencer Pugh)

Opredeljeno je gotovo 10 milijardi dinara za ove dve mere – za davanje po hektaru i za davanje za gorivo, što će biti dovoljno za oko milion i 850.000 hektara oranica, odnosno 450.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. „Od ponedeljka ujutru u svim filijalama Uprave za trezor poljoprivredni proizvođači mogu da da podnesu svoje zahteve za davanje po hektaru i za davanje za gorivo i u roku od sedam dana od podnošenja zahteva njima će novac biti na računu“, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na pitanje da li su te mere dovoljne, ministar kaže da je u poljoprivredi uvek svega malo, ali da su to iste mere kao prethodne godine.

„Nadam se da ćemo već od jeseni kroz izmena naše zakonodavnog sistema u oblasti poljoprivrede imati neka poboljšanja u ovom sektoru“, dodaje Nedimović.

Kaže da je jako važno da se da se definiše ko je to poljoprivredni proizvođač – da li je to neko ko od toga živi i da oni imaju veća prava nego lica koja se ime usput bave.

Za ovu nedelju najavljeno je objavljivanje očekivanih cena za 20 najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda.

Foto-ilustracija: Unsplash (Nadine)

„Najvažnije je da istražimo kako tržište u ovom trenutku reaguje, tržište je dosta dobro sada pozicionirano iz ugla Srbije za većinu ratarskih kultura. Do kraja nedelje ćemo izaći da očekivanim cenama, ali idu april i maj, nikad ne možete da znate sa prirodom kako će ići. Ukoliko stvari budu bile dobre, ne bude bilo nekih ekstrema u pogledu padavina ili ektremnih suša, možemo da očekujemo sasvim dobru godinu“, rekao je Nedimović.

Pozivu za subvencije za male traktore već se odazvalo 800 poljoprivrednika, ali je veliko interesovanje i za velike mašine.

„Poziv za male traktore nije završen, traje do 31. maja, do sada ima 800 aplikacija i ja očekujem da ćemo imati dosta do 31. maja. Sledeće nedelje ćemo početi da isplaćujemo prve subvencije za traktore“, rekao je Nedimović.

Što se tiče velikih traktora, odobrili smo u programu „Srbija 2020-2025“ 50 miliona evra za ovu godinu, dodaje ministar.

„Ja mislim da je to sasvim dovoljno da zanavljamo našu mehanizaciju i mislim da ćemo polako spuštati tu starost traktora koja sada iznosi 19 godina“, naglasio je ministar.

Ukazao je i da su završena sva rešenja za 2019. godinu, i u narednih 15-20 dana svima će biti novac na računu.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti