Milione životinja na farmama u SAD-u usmrćuju zbog zatvaranja klanica

Usled aktuelne krize izazvane koronavirusom u Sjedinjenim Američkim Državama, veliki broj klanica se zatvara. Iako se očekuje da će u nekom trenutku biti ponovo otvorene, mnogi farmeri su primorani da porade na „depopulaciji“ svojih životinja.

Foto-ilustracija: Pixabay

Zatvaranje postrojenja mesne industrije dovodi do straha od nestašica mesa i hrane, što ujedno prati i rast cena, ali i tužna sudbina koja čeka domaće životinje.

Mnoge organizacije za zaštitu životinja upozoravaju na brutalnost ovog čina, navodeći da su u velikom riziku kokoške, odnosno pilići. S druge strane, procene su da će se ubijati i do 700.00 svinja nedeljno.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a i Službe za zdravstvenu zaštitu životinja i biljaka izvestile su da su državni veterinari takođe pokazali dobru volju da pomognu ukoliko se ne pronađe neko drugo rešenje u ovom nametnutom „istrebljivanju“ životinja na američkim farmama.

Kao glavni uzrok problema u lancu snabdevanja hranom smatra se bolest radnika u klanicama.

Kako se eutanazija smatra poslednjim rešenjem kad je reč o poljoprivredi, naročito kad se uzme u obzir da poljoprivrednici teže da urade ispravnu stvar za svoje životinje, čini se kao da su poljoprivrednici zaključili da nemaju drugog izbora.

U Evropi je situacija nešto drugačija. U Danskoj, koja je glavni evropski izvoznik svinjskog i pilećeg mesa, klanice i dalje rade normalno.

U Velikoj Britaniji su manji poljoprivrednici znatno više pogođeni krizom nego veliki supermarketi, koji imaju zalihe najjeftinijeg mesa.

Ipak, mnogi i dalje razmatraju koliko su aktuelni načini eutanazije humani i da li je ipak moglo da se poradi na boljem rešenju.

Jelena Cvetić

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti