Mikroplastika prodire u naš lanac ishrane, upozorava Grinpis

Foto-ilustracija: Unsplash (Content Pixie)

Kako saopštava Nova ekonomija, mikroplastika, kao gotovo nevidljivi plastični otpad u proizvodima za svakodnevnu upotrebu, poput šampona, sapuna ili farbi, završava u odvodima i kanalizaciji i odatle dospeva u more i tlo, prenosi portal Grinpis.

Istraživanjem Grinpisa i stručnjaka italijanskog Univerziteta Marke, obuhvaćeno je oko 300 reprezentativnih jedinki različitih morskih vrsta koje se koriste u ljudskoj ishrani.

Iako se veći deo plastike zadržava u delovima ribe koje ne koristimo u ishrani, Grinpis ističe da to ne treba olako shvatati.

Rezultati analiza pokazuju da je najviše mikroplastike u živim organizmima (u 75 odsto uzoraka) pronađeno u Toskanskom arhipelagu, a najmanje u okolini Sardinije.

Grinpis je pokrenuo peticiju sa zahtevom da italijansko Ministarstvo životne sredine potpuno zabrani upotrebu mikroplastike u komercijalnim porizvodima. Evropska agencija za hemikalije takođe namerava da predloži potpunu zabranu upotrebe mikroplastike u kozmetičkim proizvodima, kućnoj hemiji, bojama i đubrivu.

Na štetan uticaj mikroplastike ukazao je i naš poznati genetičar Miodrag Stojković u svom nedavno objavljenom koautroskom naučnom radu. Više o tome na linku.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti