Mihajlovićeva: Ne očekujemo probleme u snabdevanju sirovom naftom, nabavka iz drugih zemalja od novembra

Foto-ilustracija: Unsplash (Waldemar Brandt)

Nemogućnost kupovine sirove ruske nafte od 1. novembra neće uticati na stabilnost domaćeg tržišta, rekla je ministarka Zorana Mihajlović i dodala da će ,,Naftna industrija Srbije“ naftu nabavljati od drugih snabdevača na tržištu, kao što je delom bilo i do sada.

Ministarka je rekla da oni za odluku o sankcijama EU i zabrani uvoza ruske sirove nafte znaju već nekoliko meseci, i podsetila da NIS nije ni do sada u potpunosti kupovao samo rusku naftu.

,,U ukupnoj strukturi bilo je uvek 20 odsto naše domaće nafte „velebit“, a ostatak je bio iz Rusije, Iraka ili drugih zemalja. Nekad je ruske nafte bilo 50, nekad 30 odsto, zavisi od cene, a od početka rata u Ukrajini, ruska nafta je bila jeftinija. Da li ćemo biti izuzeti iz novog paketa sankcija ili ne, mi svakako radimo ono što je zadatak države, a to je da obezbedi stabilnost tržišta“, rekla je ministarka.

Ministarka je istakla da NIS ima dozvolu za uvoz i preradu sirove nafte i da će na tržištu pronaći dovoljne količine.

Dodala je i da je za Srbiju bolja kupovina lake nafte, zato što ima manje sumpora, ali da rafinerija u Pančevu ima mogućnost da prerađuje sve vrste sirove nafte.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti