Mihajlovićeva: Od novembra zabrana uvoza ruske sirove nafte, nabavka iz drugih zemalja

Foto-ilustracija: Pixabay

Šesti paket sankcija Evropske unije prema Rusiji znači da više neće biti moguće kupiti sirovu naftu iz ove države od prvog novembra, te da će „Naftna industrija Srbije“ naftu morati da nabavlja od drugih snabdevača na tržištu, kao što se delom dešavalo i do sada, objašnjava Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Kako je rekla, veruje da ovo neće uticati na tržište Srbije.

„Šesti paket sankcija EU predviđa zabranu uvoza ruske sirove nafte posle prvog novembra. Nakon ovog perioda biće moguće snabdevanje sirovom naftom samo sa slobodnog tržišta. Mi za tu odluku znamo već dva meseca i radimo sve što možemo da nađemo način da ne dođe do poremećaja na našem tržištu i verujem da ćemo u tome uspeti”, kaže ministarka, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima „Naftna industrija Srbije“ sirovu naftu nabavlja preko JANAF-a, a ni do sada je nisu u potpunosti kupovali rusku naftu, već su uvozili i iz Iraka i drugih zemalja. 

“U ukupnom bilansu, oko 50 odsto je bila ruska nafta, 30 odsto od drugih dobavljača, a 20 procenata je to bila domaća sirova nafta“, rekla je Mihajlovićeva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti