Mercedes Benz razvija najefikasniji električni automobil na svetu

Foto-ilustracija: Pixabay

Nemački proizvođač automobila, Mercedes-Benz, razvija novi model električnog vozila pod radnim nazivom Vision EQXX, a za koji ambiciozno kažu da će biti najefikasniji električni automobil na svetu.

Šef Mercedesovog odeljenja za istraživanje i razvoj Markus Šafer rekao je da je „grupa inženjera angažovana samo za razvoj ovog modela i samo sa ciljem stvaranja automobila sa najvećim dometom i najvišim nivoom efikasnosti“, prenosi portal Electrek.

Na prezentaciji je rečeno da bi ovo vozilo moglo preći udaljenost između Pekinga i Šangaja sa samo jednim punjenjem baterije. Treba napomenuti da se radi o udaljenosti od oko 1200 kilometara, koja se trenutno čini nedostižnom za vozila koja pokreću električni motori.

Taj domet nadmašuje čak i automobile na gas sa većim rezervoarima i malom potrošnjom gasa, a ako bi postao sveprisutan, ovaj model bi verovatno jednom za svagdaprekinuo rasprave o dometu električnih vozila.

Iako se Vision EQXX razvija kao deo tehnološkog programa, očekuje se da će rezultirati inovacijama koje će se uskoro koristiti i u serijskoj proizvodnji automobila. Mercedesov, gorepomenuti, tim stručnjaka iz Štutgarta zato zajedno sa posebnom grupom inženjera iz Velike Britanije radi na razvoju nove tehnologije koja bi trebalo da omogući obećanu „spektakularnu efikasnost i domet“.

„Naši inženjeri dobili su izuzetno zahtevan zadatak – da stvore najefikasniji električni automobil na svetu. Ovo je ozbiljan projekat u kojem razvijamo tehnologije sledeće generacije“, rekao je Šafer.

Kompanija nije objavila kada se očekuje da prototip Vision EQXX bude završen, niti bilo kakve dodatne detalje kako planira da postigne obećane preformanse vozila. Jedino što znamo je da kompanija radi na tome da kroz „poboljšanu efikasnost, a ne poboljšanu gustinu energije“ dođe do obećanih rezultata.

Mercedes-Benz je nedavno najavio seriju električnih automobila – čak šest novih EQ modela. Iako ovi modeli imaju odličan marketing koji ih najavljuje, nisu ni blizu opsega EQXX koncepta. Na primer, Mercedes-Benz EQS model, koji stiže na tržište 2021. godine, ima najavljen domet od 700 km.

Dok čekamo Mercedes, Teslini automobili su i dalje ispred svake konkurencije kada je u pitanju domet. Model S Long Range Plus može preći 646 kilometara sa jednim punjenjem, dok Model X Performance LM može preći 566 kilometara.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti