London zabranio proteste „Pobune protiv izumiranja“

Protesti međunarodnog pokreta za zaštitu životne sredine „Pobuna protiv izumiranja“ čiji se aktivisti zalažu za pooštravanje političke akcije u domenu porasta temperature pre nekoliko nedelja u Londonu su postali krvavi. Pobunjenici protiv izumiranja su širom svetu poznati po svom agresivnom istupanju u javnosti, a prolivena krv tom prilikom je, na sreću, bila lažna i služila je isključivo kao sredstvo skretanja pažnje na dubinu klimatske krize.

Foto-ilustracija: Unsplash (John Cameron)

Ipak, prestonica Ujedinjenog Kraljevstva je donela odluku da zabrani proteste ovog pokreta. Iako je u prošlosti zabeleženo surovo ponašanje policijskih snaga prema protestantima, London je prvi grad koji je uveo toliko radikalnu meru.

Londonska policija je u ponedeljak izdala nalog da sve organizacije koje se dovode u vezu sa „Pobunom protiv izumiranja“ treba da obustave svoja okupljanja u gradu. Obrazloženje ovakve reakcije leži u nameri da se prekine ozbiljno ometanje funkcionisanja zajednice.

Nalog je naišao na nerazumevanje mnogih. Oni ga opisuju kao pokazatalj urušavanja demokratskih vrednosti.

Članovi pokreta su neslaganje izrazili daljim protestvovanjem. U sredu su se okupili ispred sedišta kompanije YouTube koja je pod okriljem Gugla. Razlog blokade tog objekta je bio u tome što se ispostavilo da američki internet gigant podržava skeptike prema klimatskim promenama.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti