Ljudske aktivnosti povećavaju prisutnost soli u prirodi – zbog čega je štetno

Foto-ilustracija: Freepik (freestockcenter)

Čovekova potražnja za solju dovodi do negativnih posledica po prirodu ali i ljudsko zdravlje, pokazao je naučni pregled koji je predvodio geolog sa Univerziteta Merilend. U ovom kontekstu, ne misli se na natrijum hlorid, poznatiji kao kuhinjska so, već na druge vrste soli uključujući i one koje se odnose na krečnjak, gips i kalcijum sulfat.

Rudarstvo, urbanizam, poljoprivreda, građevinarstvo, industrijski procesi i druge ljudske aktivnosti ubrzavaju ciklus soli na Zemlji, čime se vazduh, zemljište i slatka voda čine slanijim. Govoreći o uticaju na biodiverzitet, ovime su naročito ugrožene slatkovodne vrste.

Kao efekat bumeranga, uzimajući primer poljoprivrede koja podstiče ciklus soli, slana voda postaje vrlo štetna za useve. Štaviše, studija je pokazala da je zaslanjivanje izazvano ljudskim faktorom uticalo na približno 2,5 milijardi hektara zemljišta širom sveta, poređenja radi to je površina veličine Sjedinjenih Država.

Pročitajte još:

Joni soli su takođe porasli u potocima i rekama tokom poslednjih 50 godina, što se poklapa sa povećanjem globalne upotrebe i proizvodnje soli, navodi se na sajtu Univerzitet.

Vrlo jednostavno objašnjenje postoji za to na koji način so dospeva u vazduh. Ukoliko se so nađe u jezeru, u predelima u kojima ona presušuju, so kroz isparavanje stvara oblake kao neku slanu prašinu i tako dospeva u atmosferu.

Kao primer upotrebe velikih količina soli može da se navede posipanje soli po putevima kako bi se sneg otopio i sprečilo stvaranje poledice. Na isti način, ta slana prašina koja postoji u vazduhu može negativno da utiče na otpadanje snega. Ovo je posebno značajno za zajednice koje se oslanjaju na sneg kao izvor snabdevanja vodom. Kao što se so vezuje za asfalt na putu, može da se veže za zagađivače u zemljištu i sedimentima i na taj način formira takozvane hemijske koktele koji kruže u prirodi i štete joj.

Nije slučajno što se za primer uzela so na putevima. Podaci pokazuju da u Sjedinjenim Državama upotreba soli u ove svrhe čini 44 odsto od ukupne njene upotrebe. Kako bi se sprečilo da u vodene puteve dospeva velika količina soli, geolog koji je predvodio celu ovu studiju predlaže alternativna rešenja. Kao primer navodi sok od cvekle, svetlo braon boje umesto crvene, koji ima isti efekat a sadrži manje količine soli.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti