Kuršumlija izabrana za „Izuzetnu destinaciju Evrope“ u Srbiji

Opština Kuršumlija je pobednik ovogodišnjeg nacionalnog izbora za „Izuzetnu destinaciju Evrope“ (EDEN) u Srbiji. Za prateće destinacije su izabrani Pećinci i Kruševac, a takmičenje je kod nas sprovela Turistička organizacija Srbije.

Foto: Wikipedia/Nikolić

Proglašenje dobitnika priznanja upriličeno je na Svetski dan turizma 27. septembar na svečanoj ceremoniji u Skupštini grada Beograda.

Tema ovogodišnjih nacionalnih EDEN konkursa održanih u 16 evropskih zemalja članica ili kandidatkinja za člasntsvo u Evropskoj uniji je bila „Zdravstveni i velnes turizam“.

Poseban naglasak je ove godine u našoj zemlji bio stavljen na destinacije koje poseduju uredbom utvrđeno područje banje i/ili klimatskog mesta, zaštićeno područje – nacionalni park, park prirode, predeo izuzetnih odlika, opšti ili specijalni rezervat prirode, spomenik prirode, zaštićeno stanište ili rezervat biosfere UNESKO.

„Kuršumlija, mogu da kažem slobodno, je jedina opština u Srbiji koja na svojoj teritoriji ima tri banje – Prolom, Lukovsku i Kuršumlijsku, prirodni fenomen Đavolju varoš, bogato kulturno-istorijsko nasleđe“, rekla je Jasmina Savić, direktorka Turističke organizacije Kuršumlija, za RTS, dodavši da i Nemanjini manastiri iz 12. veka postaju sve popularniji, kako među domaćim, tako i među stranim turistima.

Ministar turizma Rasim Ljajić je prezadovoljan rezultatima ove privredne grane, a naročito novim smeštajem i brojem od 400 hotela.

Svaki deseti zaposleni čovek na svetu radi u turizmu što znači da je ovo jedna od najisplativijih grana privrede u svakoj državi pa i Srbiji, rečeno je u Skupštini grada na proslavi Svetskog dana turizma.

Izbor za „Izuzetnu destinaciju Evrope“ je projekat Evropske komisije sa ciljem povezivanja područja u kojima se razvija ekološki, kulturološki i društveno prihvatljiv turizam kako bi ona međusobno sarađivala i delila značajna iskustva i naučene lekcije. Nagrađene destinacije dobijaju mogućnost za povećanu međunarodnu promociju i učešće u radu nacionalne i evropske EDEN mreže s fokusom na održivi turizam.

U finale na evropskom nivou plasirale su se dve destinacije iz Slovenije, Dolenjska i Podčetrtek, a pobedu je, po odluci stručnjaka, odneo Podčetrtek.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti