Krljušt umesto plastike? (VIDEO)

Foto: YouTube (screenshot)

Projekat pod nazivom „MarinaTex“ 23-godišnje Britanke Lusi Hjuz pruža mogućnost da se upotreba plastike u nekim slučajevima zameni materijalom koji ne šteti životnoj sredini. Naime, ova studentkinja je želela da pronađe način na koji će se iskoristiti izuzetno velika količina otpada iz ribolovne industrije, a ujedno i da predloži rešenje za smanjenja plastike za jednokratnu upotrebu, kao što je ona koja se koristi u pekarama, za pakovanje maramica ili sendviča.

Ovaj biorazgradivi i, čak, jestivi materijal predstavlja kompostirano jedinjenje za koje se Lusi nada da će jednog dana zameniti plastiku, barem u pojedine svrhe. Ne zagađuje zemljište, može da se kompostira i razgrađuje se za manje od 6 nedelja.

Ovaj izum predstavljao je završni projekat dizajna proizvoda na Univerzitetu u Saseksu. Započet je kao traženje načina da se umanji, odnosno iskoristi brojni riblji otpad. Prema procenama Ujedinjenih nacija na godišnjem nivou bude proizvedeno 50 miliona tona ribljeg otpada.

Problem u korišćenju plastike za jednokratnu upotrebu Lusi vidi u tome što je period za vreme kojeg koristimo neki komad plastike u svakodnevnom životu, poput kese ili plastičnog pribora za jelo, izuzetno kratak i, samim tim, ne toliko neophodan. Dakle, potrebno je pronaći alternativu.

Dodatan razlog za brigu predstavlja mikroplastika, koja se sve češće tumači kao veoma ozbiljan problem, nakon što je pronađena i u izolovanim delovima sveta, kao i u hrani, što znači da naposletku dospeva u ljudski organizam.

Za ovaj projekat studentkinja je osvojila međunarodnu nagradu Džejms Dajson, koja podrazumeva i novčanu udeo u iznosu od 32.000 funti (oko 38.000 evra), što namerava da iskoristi za dalji razvoj proizvoda i strateški plan za masovnu proizvodnju.

Jedna od njenih osnovnih premisa jeste pitanje zašto bismo koristili veštačke materijale kada adekvatna zamena već postoji u prirodi.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti