Viktorijini vodopadi na udaru suše – ranije veličanstveni, sada suvo kamenje (VIDEO)

Viktorijini vodopadi spadaju među najlepše i najpoznatije vodopade na svetu. Nalaze se na Zambeziju, graničnoj reci između Zambije i Zimbabvea. Vodopadi su otkriveni u drugoj polovini 19. veka, a ime su dobili po kraljici Viktoriji. Lokalci ih zovu „Dim koji grmi“. Međutim, poslednjih dana „grmljavina dima“ je tiša nego inače usled presušivanja reke. Nivo vode u Zambeziju tokom prethodnih 25 godina nikada nije bio niži.

Foto: YouTube (screenshot)

Suša nije oduzela jedino veličanstvenost Viktorijinih vodopada, već se negativno ispoljila i na ispunjavanje energetskih potreba tamošnjeg stanovništva koje se snabdeva sa obližnje hidrocentrale Kariba.

I stanovnici i vlasti se slažu u jednom – ne pamte da su Viktorijini vodopadi ikada u prošlosti bili manji. Reka široka gotovo 2.000 m je svedena na veličinu potoka koji se survava niz stenovite litice.

Količine vode su se smanjile za čak 50 odsto, istovremeno smanjujući i broj turista s obzirom na to da je razlog njihove želje za posetom „presahao“ – moćni slapovi reke Zambezi.

Predsednik Zambije Edgar Lungu opisao je situaciju kao „sjajan podsetnik o uticaju klimatskih promena na naše okruženje“.

Ipak, imajući u vidu sezonske varijacije protoka, naučnici oklevaju da automatski pripišu ovu pojavu klimatskim promenama. Hidrolog Harald Kling, stručnjak za reku Zambezi, je naglasio da su se suše dešavale oduvek. „Ukoliko postanu učestalije, onda možete da kažete: ‘U redu, možda su posredi klimatske promene'“, objasnio je on.

Istraživači su, pomoću određenih klimatskih modela, predvideli česte sušne godine, mada zabrinjava činjenica da je poslednja suša pogodila korito afričke reke samo tri godine ranije.

Viktorijini vodopadi pripadaju Svetskoj baštini pod zaštitom Uneska.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti