Kratkotrajna nestašica mleka zbog njegove cene u susednim zemljama

Foto-ilustracija: Unsplash (an_vision)

Do kratkoročne nestašice mleka došlo zato što je u susednim zemljama ono bilo skuplje, te je prerađivačima bilo isplativije da mleko njima prodaju, rekao je potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Potpredsednik je rekao da ovih dana postoji dosta dezinformacija, počev od toga da nema krava, pa do toga da mleka nema u prodavnicama.

,,Činjenica je da je litar mleka u Srbiji koštao do 119 dinara, a cena litra mleka u okruženju kretala se između 1,35 i 1,7 evra’’, naveo je potpredsednik i objasnio da se tako ulazi u procep, jer tržište traži mleko, a proizvođači traže cenu za svoju robu i onda dođe do kratkotajnih nestašica.

Rekla je i da je dodatni problem to što Bugarska, Severna Makedonija, Rumunija i Crna Gora nemaju više mlečnu industriju, odnosno ako i proizvode to je mnogo manje od potreba, a jedine koje imaju dovoljno mleka su Srbija i Bosna i Hercegovina.

Prema njegovim rečima, pitanje je samo gde mleko završi – da li na srpskim policama kao UHT mleko ili u jogurtu, kiselom mleku, pavlaci, kojih ima dovoljno.

Takođe, kako je predočio, sa našeg tržišta su kompenzovane nestašice mlečnih proizvoda u okruženju, kao što je recimo bilo u Austriji pre par meseci, zbog čega je Vlada Srbije zabranila izvoz sirovog i pasterizovanig mleka do kraja septembra.

Potpredsednik je ukazao na to da se nestašice nekada i veštački izazivaju, a da se sada dešava da ljudi kupuju i po 20 litara mleka, za čim nema potrebe.

Istovremeno, on je najavio da ćemo prve preliminarne rezultate vezane za žetvu suncokreta imati sutra, ali prema onome što sada znamo, očekuje nas istorijski maksimalna proizvodnja ove ratarske kulture.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti