Da li će država umanjiti račune građanima koji ne mogu da plaćaju struju, gas i grejanje?

Foto-ilustracija: Pixabay (Bru-nO)

Građani Srbije od 1. septembra plaćaju skuplju struju jer je cena kilovat-sata za domaćinstva uvećana za 6,5 odsto. Iako se u javnosti već neko vreme govori o Uredbi o energetski ugroženom kupcu, koja će pomoći onima koji ne mogu da plate račune za struju, gas ili toplotnu energiju, prema navodima resornog ministarstva ona je “u postupku usvajanja”, pa još uvek nije izvesno kada će građani moći da računaju na ovu olakšicu.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o energetici, koji je stupio na snagu 30. aprila 2021. godine, stvoren je osnov da se uvedu novi kriterijumi i uslovi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca. On je bazično definisan kao kupac iz kategorije domaćinstva koji ima pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije, prirodnog gasa ili toplotne energije.

,,Važeća uredba nije omogućavala da veliki broj domaćinstava, koji spadaju u kategoriju energetski ugroženog kupca, ostvari pravo na olakšice. Takođe, važeći propisi ne predviđaju pomoć za toplotnu energiju. Donošenjem nove uredbe, koja je u proceduri, trebalo bi da se značajno proširi krug građana koji mogu da koriste ovo pravo, a prvi put je uvedena olakšica i za toplotnu energiju”, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike za Biznis.rs.

Na pitanje kada se očekuje usvajanje pomenute uredbe, u resornom ministarstvu nismo dobili konkretan odgovor.

,,Uredba o energetski ugroženom kupcu, koja je u postupku usvajanja, predstavlja zbir podsticajnih mera koje su usmerene na postizanje cilja – smanjenje energetskog siromaštva kroz uvođenje kategorije energetski ugroženog kupca i utvrđivanje njegovih prava”, navode iz ministarstva.

Ko ima pravo na umanjenje računa?

Novom uredbom pomoć je predviđena za nabavku električne energije, električne i toplotne energije ili za gas. Lica koja su stekla status energetski ugroženog kupca za električnu energiju automatski stiču taj status i kada je toplotna energija u pitanju.

,,Uredbom je predviđeno da status energetski ugroženog kupca pored korisnika novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka mogu steći korisnici uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, a na osnovu rešenja nadležnog organa o korišćenju prava, povećan je prag ukupnog prihoda domaćinstva kao uslova za sticanje statusa energetski ugroženog kupca i razrađeni drugi uslovi, sve u cilju povećanja broja lica koja mogu steći status energetski ugroženog kupca”, objašnjavaju u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Prema njihovim procenama, broj korisnika pomoći za električnu i toplotnu energiju sa postojećih 72.000 povećaće se na oko 200.000 domaćinstava. Takođe, broj potrošača prirodnog gasa koji ima pravo na pomoć mogao bi sa postojećih oko 70 da se poveća na nekoliko stotina.

S obzirom na to da poskupljenje struje ne pogađa samo građane, već očekuje i privredu, resornom ministarstvu uputili smo pitanje da li će država možda na neki sličan način izaći u susret kompanijama i preduzetnicima.

,,Kad je reč o privredi, podsećamo da je Vlada Srbije usvojila zaključak kojom se preporučuje Elektroprivredi Srbije cena struje za kupce na komercijalnom tržištu koja je značajno niža od tržišne i trenutno iznosi 95 evra po megavat-satu”, zaključuju u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Izvor: Biznis.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti