Kragujevac – Ulaganja u projekte zaštite životne sredine

Foto-ilustracija: Unsplash (Jan Canty)

Predstavnici 23 udruženja i organizacija u oblasti zaštite životne sredine na teritoriji grada Kragujevca za ovu godinu potpisali su ugovore o finansiranju i sufinansiranju projekata za koja su opredeljenja sredstva iz budžeta grada. 

“Budžet za ovu godinu je tri miliona dinara i za petstotina hiljada dinara veći je od prošlogodišnjeg, ali se prijavio i veći broj udruženja koja se bave pitanjima očuvanja i zaštite životne sredine”, kazao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća, navodi se na sajtu grada.

Prema njegovim rečima reč je o studentskim udruženjima, mladim ljudima “kojima smo podigli svest o važnosti očuvanja životne sredine” i zainteresovali ih da rade projekte iz ove oblasti, a kojima ovaj grad ostaje. 

“To znači da radimo dobar posao i da smo svest mladih podigli na viši nivo”, istakao je Nikezić i podsetio da pored novih pilot projekata kao što je sađenje mladih stabala ili ukrasnog šiblja nakon uklanjanja divljih deponija u cilju sprečavanja ponovnog odlaganja otpada na tom mestu ili vodeni eko sistem za najmlađe u Botaničkoj bašti, realizovaće se i dugogodišnji Kragujevački eko bilten koji beleži sve što se dešava u oblasti ekologije u toku godine na teritoriji grada.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Pixabay

Na Javni konkurs koji je Gradska uprava za društvene delatnosti Kragujevca raspisala 20. februara pristiglo je 23 predloga projekata i resorna Komisija nakon ocenjivanja i selekcije projekata po Javnom konkursa odobrila je sredstva među kojima su projekti Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Omladinske organizacije Šumadije, udruženja Ekomar, Mladen Karaman, Svetli horizonti, Kluba akcijaša i volontera, Asocijacija studenata PMF-a, Prvi Prvi na skali, Wild Boars, Zeleni mir Srbija i drugi.

“U cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini grad Kragujevac je od Ministarstva zaštite životne sredine dobio sredstva u visini od milion dinara za sufinansiranje projekata pošumljavanja kompleksa Spomen parka Kragujevački oktobar za sadnju 94 stabla a učešće grada je 250.000 dinara”, podsetio je Nikezić. 

Pored toga, u Kragujevcu će se realizovati još dva projekta – smanjenje zagađenja iz individualnih ložišta za šta smo dobili 10 miliona i oko pet miliona dinara za zamenu gasne instalacije, odnosno starih kotlova u izdvojenom odeljenju OŠ “Jovan Popović” u Šumaricama novim. U pripremi je treći projekat za Ministarstvo a to je uklanjanje divljih deponija u okviru kojeg je prošle godine uklonjeno 14 divljih deponija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti