KRAGUJEVAC: Pušten u rad Reciklažni centar (FOTO)

Foto: Grad Kragujevac

Pritiskom na dugme za pokretanje trake Stana Božović državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine pustila je u Kragujevcu u rad pogon najsavremenijeg Reciklažnog centra na području centralne Srbije.

Reč je Reciklažnom centru koji je izgrađen u okviru Javno komunalnog preduzeća “Čistoća” i koji se prostire na deset hiljada kvadrata. Vrednost radova je 82 miliona dinara, od čega je resorno ministarstvo obezbedilo 46 miliona. Hala centra, magacini i instalacije urađeni su po najsavremenijim ekološkim standardima. U Reciklažnom centru selektovaće se i odlagati plastika, aluminijum, tetrapak, otpadna ulja, kućna hemija kao i otpadne gume.

– Kragujevac je primer dobre prakse za ostale gradove – kako i na koji način bi trebalo da se vodi računa o zdravlju građana i o ekologiji. Centar za reciklažu omogućio je da se ovde sakuplja, reciklira, soritira, odvaja i iskoristi otpad, da ga nema više na ulicama Kragujevca, ali i da manje otpada stiže na deponiju koja naravno ima svoj vek. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je podržalo grad Kragujevac, koji radi u skladu sa zakonom, strategijama, ali i politikom Vlade da Srbija postane deo evropske porodice. Upravo zbog toga Kragujevac će imati podršku resornog ministarstva i Vlade Srbije u uspostavljanju Regionalnog centra za upravljanje otpadom, kao i za rekonstrukciju kanalizacione mreže u postrojenju za prečišćavanje optadnih voda – rekla je tom prilikom Stana Božović, prenosi portal grada Kragujevca.

Foto: Grad Kragujevac

Kragujevac je prema rečima gradonačelnika Radomira Nikolića uradio studiju za upravljanje otpadom, a od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine dobićemo sredstva za izradu projektno – tehničke dokumentacije za budući Centar. Projekat se radi na regionalnom nivou, sa svim okolnim opštinama. Studija je rađena za pet, a u međuvremenu interesovanje su iskazale još tri opštine. Na Zapadu veruju da je otpad zlato i Kragujevac je prema Nikolićevim rečima imao puno ponuda potencijalnih privrednih partnera da peuzu upravljanje otpadom.

– Nećemo ulaziti u takve poslove dok ne budemo sigurni da sami ne možemo time da se bavimo. Uz Reciklažni centar i novu flotu kamiona, nove kontejnere i kante, nema razloga da sumnjamo da u tome nećemo uspeti. Verujem da ćemo u narednih mesec i po dana, dok stignu i preostali kamioni da obezbedimo sve uslove da potpuno očistimo grad. To podrazumeva i uklanjanje divljih deponija po prigradskim naseljima i na seoskom području, pri čemu računamo i na pomoć lokalnog stanovništva – istakao je Nikolić.

Foto: Grad Kragujevac

– Ovo je veliki korak pre svega za građane Kragujevca koji su u prethodnom periodu imali i strpljenja i razumevanja za probleme sa kojima smo bili suočeni kada je reč o dotrajaloj mehanizaciji – izjavio je Zoran Jovanović direktor JKP “Čistoća“.

Prema njegovim rečima radnike “Čistoće“ očekuje ozbiljan posao na terenu, ali će novi kamioni i Reciklažni centar značajno olakašati taj posao. Inače, prema nekim procenama “Čistoča“ će prodajom recikliranog otpada godišnje moći da ostvari prihod od 20 miliona dinara.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti