Kontramere Kine na podizanje carina za EV

Foto-ilustracija: Unsplash (carlos-aranda)

Kineski proizvođači automobila pozvali su vlasti ove zemlje da podignu carine na uvoz automobila na benzinski pogon iz Evropske unije, a kao kontrameru nakon što je Evropska komisija saopštila da od jula uvodi dodatne carine u visini do 38,1 odsto na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini.

Na sastanku o kojem mediji bruje, kineski proizvođači EV su rekli svojoj Vladi da uvede tarife na sve uvezene luksuzne evropske automobile. Navodi se da Peking razmatra uvođenje carine od 25 odsto na uvezene evropske automobile sa benzinskim motorima zapremine 2,5 litara ili više kao odgovor na predlog EU.

Ovaj potez bi mogao uticati na popularne modele kao što su Mercedes S-Klase, Porše Kajen i BMW X7. Analitičari upozoravaju da su nemački proizvođači automobila najugroženiji potencijalnim kineskim carinama. Porše, koji uvozi automobile iz Kine, oslanjao se na tu zemlju za 25 odsto svojih prodaja u 2023. BMW i Mercedes su se oslanjali na uvoz za oko 15 odsto i 18 odsto svojih prodaja u Kini prošle godine.

Pročitajte još:

Asia Nikkei piše da privremene carine EU neće biti uvede pre 4. jula, a sada slede konsultacije Kine i EU kako bi pokušale da postignu zadovoljavajuće rešenje i izbegnu tarife u preostalom uskom vremenskom okviru. Navode da je najbolji način neka vrsta privremenog aranžmana upravljane trgovine, ali da takve vrste dogovora dugoročno donose loše aranžmane. Predviđa se da će proizvođači iz Evrope dobiti neku vrstu zaštite, a Kina smanjene najavljenih privremenih tarifa što bi u svakom slučaju oštetilo ovu industriju jer sebe smatraju hiper konkuretnim.

Evropa je prošle godine u Kinu izvezla 196.000 automobila s motorima zapremnine veće od 2,5 litara, za 11 odsto više nego u 2022. godine, podaci su Kineskog udruženja za lične automobile. U prva četiri ovogodišnja meseca, evropske kompanije izvezle su još 44.000 takvih vozila, za 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Vrednost evropskog izvoza automobila u Kinu prošle godine dostigla je 19,4 milijarde evra, prema podacima evropske statističke kancelarije, dok je EU iz Kine uvezla električna vozila u vrednosti 9,7 milijardi eura.

Mere koje Kina razmatra šire se van automobilske industrije, pa je ministarstvo trgovine Kine najavilo preispitivanje cena svinjetine i prerađevina od ovog mesa poreklom iz EU jer su neopravdano niske i najavili uvođenje dodatnih carina.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti