Konferencija UN-a o klimatskim promenama odlaže se za narednu godinu

Konferencija Ujedinjenih nacija o klimi COP26, smatrana presudnom u borbi protiv klimatskih promena, koja je trebalo da se održi u novembru ove godine u Glazgovu, treba da bude odložena za godinu dana zbog pandemije KOVID-19.

Foto-ilustracija: Unsplash (Milada Vigerova)

Novo odlaganje ovog velikog skupa za klimu zatražila je Velika Britanija, juče su saopštile Ujedinjene nacije.

Taj zahtev se razmatrao na jučerašnjem sastanku i dogovoren je novi datum održavanja Konferencije – između 1. i 12. novembra 2021. godine.

Skup je već bio odložen na neodređeno vreme u aprilu zbog pandemije. Prema britanskom listu Gardijan mislilo se u prvo vreme da bi samit mogao da bude organizovan u prva tri meseca 2021, međutim Velika Britanija sada smatra da je potrebno mnogo duže odlaganje, dodao je list.

Oko 30.000 ljudi, među kojima 200 šefova vlada i država trebalo je da prisustvuju tom 11-odnevnom skupu, presudnom za pokušaj ograničenja porasta temperature u svetu.

Stručnjak za klimatske pregovore Alden Majer je ocenio za Frans pres da je to dobra odluka pošto javno zdravlje treba da bude apsolutni prioritet, ali je dodao da pandemija koronavirusa nije zaustavila klimatsku krizu.

Zapravo, ekstremni klimatski događaji se umnožavaju, sever Indije se guši u velikoj toploti, posle jugoistočne Evrope i Bliskog istoka.

Pariski sporazum, potpisan 2015. godine, predviđa ograničenje svetskog klimatskog zagrevanja na ispod dva, odnosno 1,5 stepen Celzijusa. Međutim, svet je daleko od tog cilja, Zemlja je već toplija za jedan stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru, što dovodi do porasta broja klimatskih katastrofa.

Foto-ilustracija: Unsplash (NOAA)

Prema Programu UN-a za životnu sredinu (UNEP) ako emisija gasova sa efektom staklene bašte nastavi da raste sadašnjim tempom temperatura bi mogla da poraste između 3,4 i 3,9 stepeni Celzijusa do kraja veka. Čak iako zemlje potpisnice Pariskog sporazuma poštuju svoje obaveze, temperatura će porasti 3,2 stepena Celzijusa.

Sporazum predviđa reviziju obaveza država 2020 godine. Za sada to je uradilo samo 10 zemalja, što jedva da predstavlja 2,9 odsto od ukupnih emisija ugljen-dioksida.

Ova godina trebalo je da bude presudna za životnu okolinu sa održavanjem skupa COP26 za klimu, ali takođe i COP15 za biodiverzitet.

Taj skup, predviđen u oktobru u Kunmingu u Kini, ne može da se održi pre maja 2021, prema jednom izvoru bliskom tom pitanju.

Kongres Međunarodne unije za očuvanje prirode, koji je trebalo da se održi u Marseju od 11. do 15. juna odložen je za januar 2021.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti