Kompanija Tesla dobila zeleno svetlo za početak proizvodnje u Kini

Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija Kine je kompaniji Tesla nedavno izdalo dozvolu za proizvodnju na kineskoj teritoriji i pitanje je dana kada će se trake u trećem Teslinom pogonu pod nazivom „Gigafactory“ u Šangaju – zavrteti. Procenjuje se da će s radom krenuti do kraja meseca.

Foto-ilustracija: Unsplash (Dario)

Američki proizvođač električnih vozila je u januaru otpočeo gradnju megalomanskog postrojenja površine 121 fudbalskog terena u toj azijskoj zemlji.

Uloživši gotovo 2 milijarde evra, Tesla je podigla svoju prvu fabriku van svoje matične zemlje, Sjedinjenih Američkih Država, i prvu fabriku automobila u Kini koja je u stoprocentnom vlasništvu Amerikanaca.

Iako se početak proizvodnje prognozira vrlo uskoro, građevinski radovi i dalje nisu okončani i veruje se da će potrajati još barem dve godine.

Kompanija očekuje prvobitnu nedeljnu proizvodnju od 3.000 četvorotočkaša, ali i ambiciozan rast proizvodnih kapaciteta od deset puta kako bi na tržište izbacivali više od pola miliona Modela 3, i kasnije – Modela Y, u toku godine.

Interesovanje Kineza za vožnju na struju je svake godine sve veće i delimično je posledica potrage za rešenjem problema zagađenja vazduha. Proizvodnja Tesle na domaćem terenu pojeftiniće njegovu kupovinu za trećinu što bi moglo da rezultuje dodatnim razvojem elektromobilnosti u Kini.

Među tamošnjim stanovnicima, Model 3 uživa najveću popularnost. Reč je o kompaktnom automobilu sa četvoro vrata. Najjeftinija verzija ovog modela standardnog opsega, od oko 400 km, se prodaje za otprilike 46 hiljada evra, a njegova cena, zahvaljujući poreskim olakšicama, padne i do 12,5 hiljada evra. Ipak, kinesko ministrastvo finansija je najavilo ukidanje svih subvencija za vozila na elektropogon do 2021.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti