Kompanija ABB učestvuje u belgijskom projektu „Stevin“

abb logo iet.jrc.ec.europa.eu

Kompanija ABB nedavno je pobedila na tenderu koji je raspisao belgijski operater prenosnog sistema „Elia“ za postrojenje gasne izolacije i šant reaktor kako bi se proširila elektroenergetska mreža ove zemlje. Vrednost ovog tendera iznosi 35 miliona dolara.

Belgijska kompanija „Elia“ počeće sa realizacijom projekta „Stevin“ u okviru koga će biti instalirana dupla linija visokog napona snage 380kV i dužine 47 kilometara. Ova linija će spojiti gradove Zomergem i Zeebrugge i omogućiti da se poveća kapacitet električne energije, kao i da se dovede energija iz vetroparkova koji se nalaze na kopnu. Ovime će Belgija dostići svoj cilj da do 2020. godine generiše 13 odsto energije iz obnovljivih izvora energije.

Postrojenje gasne izolacije će pomoći da se kontroliše, zaštiti i izoluje električna oprema što će povećati pouzdanost snabdevanja električnom energijom. Šant reaktori će povećati energetsku efikasnost prenosa energije kroz poboljšanje kvaliteta napajanja i smanjenje troškova prenosa.

Predsednik ABB Power Products Division gospodin Bernhard Jucker izjavio je da će ova kompanija dizajnirati postrojenje gasne izolacije snage 420kV i šant reaktor snage 120MVAr koji će biti instaliran u tri podstanice snage 380kV. On je istakao da postrojenje gasne izolacije nudi visoku pouzdanost i sigurnost uz minimalni uticaj na životnu sredinu.

Sandra Jovićević

foto: iet.jrc.ec.europa.eu

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti