Reciklažna industrija može omogućiti otvaranje do 25 hiljada novih radnih mesta

reciklaza loznica.rs

Direktor kompanije „E-reciklaža“ gospodin Ninoslav Milenković u intervjuu za list „Danas“ izjavio je da bi u naredne tri godine moglo biti otvoreno između 10 i 25 hiljada novih radnih mesta ako bi se iskoristio model „zagađivač plaća“. Koristeći ovaj model, sredstva koja će uplaćivati zagađivači životne sredine bila bi iskorišćena za realizaciju ekoloških projekata čime bi reciklaža postala nova privredna grana, istakao je gospodin Milenković.

On je dodao i da je veoma bitno formirati fond u koji će se uplaćivati ekološka taksa, kao i da je potrebno redovno uplaćivati naknade reciklerima za tretman opasnog otpada.

Gospodin Milenković je dodao da je kompanija „E-reciklaža“ tokom 2014. godine reciklirala oko 10 hiljada tona električnog i elektronskog otpada, kao i da je izvučeno oko 15 tona freona iz oko 120 hiljada tona frižidera. On je izjavio i da je sav freon zajedno sa oko hiljadu tona stakla i oko 30 tona kondenzatora izvezen u Nemačku gde će biti adekvatno uništen. Takođe je istakao da je izvoz freona veoma bitan jer se tako obezbeđuje uvoz novih proizvoda koji u sebi sadrže freon.

Sandra Jovićević

foto: loznica.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti