Koka-kola realizovala akciju čišćenja priobalja Ade Huje

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Kompanija Koka-kola realizovala je danas akciju čišćenja priobalja Ade Huje u Beogradu zajedno sa pokretom Let’s do it i Ministarstvom za zaštitu životne sredine.

Generalni direktor Koka-kola Helenik Srbija i Crna Gora Svetoslav Atanasov kazao je da se akcija čišćenja Dunava 15 godina realizuje na Međunarodni dan Dunava i da je ove godine ta reka čista u sedam gradova u Srbiji.

„Pored mnogo aktivnosti koje organizujemo ove godine, početkom jula smo pokrenuli takmičenje u srednjim školama u sedam gradova širom Srbije posvećeno prikupljanju ambalažnog otpada. Pobednik je škola Nikola Tesla iz Apatina koja je sakupila pola tone otpada i ona će dobiti nagradu od 10.000 evra za opremanje dvorišta škole“, kazao je Atanasov.

On je kazao da je ideja te akcije da se podigne svest kod ljudi, naročito kod mladih, koliko je bitno da se prikuplja ambalažni otpad, koliko je bitna reciklaža, ulaganje u cirkularnu ekonomiju kao i svest o ekologiji.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kazao je da Dunav u Srbiju ulazi prljaviji nego što iz nje izlazi, ali ne zbog toga što se u Srbiji manje prlja, već zbog toga što Srbija nema značajnu privredu koja bi ga zagađivala.

On je kazao da je Dunav reka koja povezuje čitavu Evropu i da je reka koja treba da bude posebno tretirana, a da se to jedino može učiniti zajedno sa čitavim civilnim i vladinim sektorom kroz izgradnju potpunog sistema prerade otpadnih voda.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

„Srbija prerađuje manje od 10 odsto otpadnih voda, dve godine uporno radimo sa lokalnim samoupravama na izradi tehničke dokumentacije za postrojenje za prerađivanje otpadnih voda i uložili smo 450 miliona dinara za taj deo posla“ rekao je Trivan i dodao da se u Beogradu na tome radi više od jedne decenije, da taj projekat košta više od milijardu evra i da će biti završen narednih godina.

„Koka kola je kompanija koja se trudi da bude veoma odgovorna prema okruženju u kome radi i danas smo zbog toga ovde da simbolično pokažemo kako najveći svetski biznis ide ruku pod ruku sa zaštitom životne sredine“, rekao je on.

Potpredsednik pokreta Let’s do it Dušan Jakovljević kazao je da na Međunarodni dan Dunava u Srbiji obale te reke čisti oko 600 volontera.

Povodom te akcije generalni direkor Koka-kole Svetoslav Atanasov, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan i potpredsednik pokreta Let’s do it zajedno su zasadili stablo na šetalištu Ade Huje.

Izvor: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti