Koji hrvatski trgovački lanac prvi ukida plastične kese?

Foto-ilustracija: Unsplash (Sophia Marston)

U cilju smanjenja plastičnog otpada u životnoj sredini, trgovački lanac „Kaufland“ prvi je doneo odluku o potpunom povlačenju plastičnih kesa iz prodaje iz svih svojih prodavnica u Hrvatskoj.

Prema Pravilniku o izmenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, lagane plastične kese su plastične kese za nošenje debljine od 15 do 50 mikrona, a u Kauflandu se takve kese trenutno mogu kupiti na blagajnama po ceni od 80 lipa odnosno jedne kune (15 dinara). Navedene plastične kese od 1. januara 2020. u Kauflandu više neće biti dostupne, a kupci će moći da odaberu između nekoliko drugih vrsta, kao što su papirne ili platnene kese, saopšteno je u ponedeljak iz ovog trgovačkog lanca.

Ovaj izuzetno važan potez deo je Kauflandove strategije koja u fokus stavlja briga za životnu sredinu i zajednicu, održivost i društveni angažman.

„Ponosni smo na to što smo prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji je doneo odluku da učini nešto za čistiju i zdraviju životnu sredinu i ukloni plastične kese iz prodaje“, rekao je Patrik Rudat, predsednik Uprave Kauflanda u Hrvatskoj.

Osim povlačenja laganih plastičnih kesa, Kaufland Hrvatska će, takođe, 1. januara 2020. iz prodaje povući jednokratno plastično posuđe, pribor za jelo, kao i plastične štapiće i slamčice i zameniti ih alternativnim održivim rešenjima.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti