Koalicija 27: Saobraćaj nije najveći uzročnik zagađenja vazduha u Srbiji

Povodom Svetskog dana čistog vazduha i saopštenja Ministarstva zaštite životne sredine u vezi sa aerozagađenjem, Koalicija 27 je istakla da podržava napore Ministarstva zaštite životne sredine da podstakne najširi krug javnosti na odgovorno ponašanje prema životnoj sredini, na prestanak primene štetnih praksi (poput paljenja strnjišta) i da utiče na donošenje odluka koje imaju manje negativne uticaje na životnu sredinu (poput odabira automobila sa hibridnim motorima). Pohvalila je i to što Ministarstvo ukazuje da je razvoj održivih oblika urbane mobilnosti neophodan za održivi razvoj gradova.

„Međutim, želimo da podsetimo javnost da je u 2018. godini kvalitet vazduha zvanično bio ocenjen III kategorijom (prekomerno zagađen vazduh) u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću. U svim ovim mestima uzrok prekomernog zagađenja bile su suspendovane čestice PM10 i/ili PM2,5. Doprinos drumskog saobraćaja je bio po 6 odsto za obe navedene zagađujuće materije, dok je većina emisija dolazila iz toplana snage manje od 50 MW i individualnih ložišta (57 odsto za PM10 i 75 odsto za PM2,5). Kada govorimo o zagađenju oksidima sumpora, dominantni izvor emisija u 2018. godini bila je proizvodnja električne i toplotne energije – čak 91 odsto. Sektor proizvodnje električne i toplotne energije takođe je imao najveći udeo u ukupnim emisijama azotnih oksida – 49 odsto, dok je drumski saobraćaj bio na drugom mestu sa doprinosom od 23 odsto. U skladu sa podacima Agencije za zaštitu životne sredine o izvorima zagađujućih materija, saobraćaj se ne može smatrati osnovnim uzrokom zagađenja suspendovanim česticama PM10 i PM2,5„, saopštila je Koalicija.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Svoje tvrdnje je potkrepila i zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine (na levoj strani teksta), pozivajući Ministarstvo zaštite životne sredine da se u svom obraćanju javnosti oslanja na njih ili da, ukoliko raspolaže drugačijim podacima, takve podatke podeli sa javnošću kako bi nam svima bili dostupni.

Koalicija 27 je grupa organizacija civilnog društva posvećenih zaštiti životne sredine prateći napredak Srbije u Poglavlju 27 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, koje pokriva oblasti životne sredine i klimatskih promena.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti