Ključna oblast delovanja „Zelene liste Srbije“ je otpad

Foto: Milisav Pajević

Inženjeri zaštite životne sredine iz Novog Sada su tokom jednogodišnjeg projekta radili na razvoju kapaciteta, podizanju nivoa održivosti i stabilnosti kako svoje, tako i 12 partnerskih organizacija uključenih u projekat u cilju unapređenja uticaja OCD na donosioce odluka na svim nivoima. U toku projekta definisana je ključna oblast delovanja – otpad.

Inženjeri zaštite životne sredine su to ostvarili zalaganjem za transparentnost, učešćem javnosti, poštovanjem rodne ravnopravnosti i putem antikorupcijskih mehanizama.

Održani su treninzi ,,Organizacioni razvoj”, i ,,Prikupljanje i menadžment sredstava”, izrađena dva strateška plana, a radilo se na jačanju organizacionog razvoja i održivosti ekoloških organizacija. Izvedeno je 12 lokalnih akcija, redizajnirana su dva sajta, uspostavljeno 13 aktivnih Fejsbuk stranica, uspostavljeni redovni sastanci članica, održana konferencija i primljena nova članica Saveza iz Niša.

Projekat je povezao predstavnike privrede, OCD-a i medija. Putem internet oglašavanja, o aktivnostima i rezultatima su informisani građani, a sarađivalo se sa sekretarijatom Saveza ekoloških organizacija ,,Zelena lista Srbije”.

Savez ekoloških udruženja “Zelena lista Srbije” je mreža lokalnih ekoloških organizacija koje javnim zastupanjem, obrazovanjem, informisanjem i podsticanjem aktivizma građana doprinose očuvanju prirodnih resursa i kvalitetu života građana Srbije.

Konzorcijum okupljen oko Inženjera zaštite životne sredine činile su organizacije: Ekološki pokret „Moravski orašak“, Trstenik; Eko klub – Zeleni putokaz, Raška; Institut za održivi razvoj i zaštitu životne sredine „Zeleni krug“, Novi Sad; Ekološki pokret „Bela breza“, Kruševac; Odred izviđača „Zavičaj 1093“, Vranje; Udruženje Plus – Borča, Beograd; Zrenjaninska omladinska razvojna organizacija – ZORO, Zrenjanin.

Projekat Inženjera zaštite životne sredine je realizovan u okviru Programa podrške organizacijama civilnog društva u Srbiji u oblasti životne sredine – CSOnnect, koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti