Kineski CWE zainteresovan za izgradnju hidroelektrana i vetroparkova u Srbiji

cwe kina

U petak 26. septembra 2014. godine u hotelu „Crowne Plaza“ u Beogradu kineska kompanija CWE (China International Water and Electric Corporation) obeležila je otvaranje svog ogranka u Republici Srbiji.

Potpredsednik kompanije CWE gospodin Čen Ksian Ming ovom prilikom izjavio je da će njihovo delovanje u Srbiji biti usmereno pre svega na hidroelektrane i vetroparkove. On je podsetio da je kompanija CWE u proteklom periodu uradila Studiju izvodljivosti za reverzibilnu hidroelektranu „Bistrica“ u opštini Nova Varoš, ali da saradnja ipak nije realizovana.

Gospodin Čen Ksian Ming izrazio je nadu da će svojim angažovanjem srpskih kompanija i korišćenjem srpske opreme poboljšati ekonomsku situaciju u zemlji. Takođe je dodao da će u narednom periodu biti realizovana saradnja sa Kineskom razvojnom bankom i Kineskom bankom za uvoz i izvoz.

Njegova ekselencija ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji gospodin Li Mančang izjavio je da je osnivanje ogranka kompanije CWE dobar potez. On je dodao da će ambasada Kine pomoći ovoj kompaniji da unapredi saradnju sa Republikom Srbijom.

Kineska kompanija CWE bila je zainteresovana za izgradnju dve male hidroelektrane u opštini Trstenik, a njeni predstavnici su istakli i da će se u narednom periodu angažovati da pronađu odgovarajuće lokacije za ulaganje.

Ova kompanija je 2004. godine izgradila hidroelektranu „Kozjak“ u Makedoniji, a u toku su pregovori sa Vladom Crne Gore za izgradnju hidroelektrane na reci Morači.

Sandra Jovićević

foto: jobstreet.com.ph

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti