Kako se prijaviti za subvencije za mere energetske efikasnosti domaćinstava

Foto-ilustracija: Pixabay

Na osnovu Javnog poziva u okviru kojeg je Ministarstvo rudarstva i energetike zaključilo ugovor o finansiranju programa sa 137 gradova i opština, građani će moći da konkurišu za mere energetske efikasnosti.

Od juna se u lokalnim samoupravama očekuje raspisivanje javnih poziva za građane tako da je važno pratiti internet stranice svojih lokalnih samouprava.

Za te namene država je ove godine obezbedila više od dve milijarde dinara, čime se stiču uslovi za energetsku sanaciju oko 12.000 domaćinstava.

Dokumentacija koja je potrebna za prijavljivanje:

  1. Preuzmite prijavni obrazac na sajtu opštine/grada ili u njihovim prostorijama.
  2. Pozovite jednog od ponuđenih dobavljača sa sajta opštine/grada, kako biste dobili predračun za radove koje želite da sprovedete u svom domaćinstvu da bi ga energetski unapredili.
  3. Fotokopirajte račun za struju za neki od prethodnih meseci, u kom morate da imate potrošnju veću od 100 kWh.
  4. Očitajte ličnu kartu.
  5. Pripremite kopiju dokaza o vlasništvu i legalnosti objekta za koji konkurišete.
  6. Dostavite u zatvorenoj koverti (lično na portirnici grada/opštine ili preporučenom poštom) sve popunjene i potpisane prijavne obrasce, uz svu prateću dokumentaciju, sa naznakom ,,Prijava za javni konkurs za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova – ne otvarati“, sa punom adresom pošiljaoca na poleđini koverte.

Pročitajte još:

Novina je da se od ove godine u 44 grada i opštine raspisuju i javni pozivi za energetski ugrožene kupce koji mogu da dobiju subvencije do čak 90 odsto ukupne vrednosti energetske sanacije domaćinstva.

Oko 10.000 domaćinstava dobilo je bespovratna sredstva za energetsku sanaciju prošle godine dok će se do kraja 2027. godine, kroz projekat koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, sanirati više od 50.000 domaćinstava.

Na energetsku efikasnost gleda se kao na novi izvor energije. Ulaganjem u energetsku efikasnost ne samo da se čuva kućni budžet već se doprinosi i globalnim naporima za očuvanje naše planete.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti