Kako ljubav ozelenjava Firencu

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonathan Korner)

Oni, kojima je dosadilo da voljenim osobama daruju cveće, bombonjere i druge odavno ustaljene poklone, svoju ljubav sada mogu da iskažu na jedan potpuno originalan način – sadnjom drveta.

U nameri da smanji koncentraciju ugljen-dioksida u gradu, ali i da uključi stanovništvo u borbu protiv klimatskih promena, Firenca je uvela inicijativu “Donirajte drvo” koja građanima omogućava da doniraju jedno ili više stabala i posvete ga onima koje vole, navodi se u saopštenju Grada.

Donator snosi troškove kupovine stabla i materijala neophodnog za sadnju, dok Grad preuzima troškove sadnje, daljeg održavanja ili zamene ukoliko je potrebno.

Firenčani, koji na ovaj način žele da čestitaju rođenje deteta ili obeleže neki važan datum, za svako drvo treba da izdvoje 150 evra. Nakon toga elektronskom poštom bivaju obavešteni da je drvo posađeno, a u poruci se nalaze i pojedinosti vezane za stablo kako bi njegov donator mogao da ga locira i prepozna.

Uvek se čeka najpovoljniji period godine za sadnju u zavisnosti od vrste drveta, pa će neki donatori morati da pričekaju do sedam meseci pre nego što njihovo stablo postane deo drvenog nasleđa Firence.

Međutim, ovo nije jedina mera kojom glavni grad Toskane nastoji da poboljša kvalitet života građana i smanji ugljenični otisak. Kako je saobraćaj i ovde jedan od glavnih izvora aerozagađenja, nedavno su prihvaćena dva nova projekta proširenja biciklističkih staza u koje je uloženo blizu 1,2 miliona evra, piše Ekovjesnik.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti