Italijani prekrivaju lednik kako se ne bi otopio

Kako bi sprečili otapanje lednika Presena, Italijani ga već godinama prekrivaju ogromnim ceradama koje ga štite od sunca. U italijanskim Alpima, na severu zemlje, istraživači i skijaši ovih dana užurbano postavljaju cerade koje su dugačke 70 a široke pet metara. One su napravljene od reflektujućeg materijala koji sprečava topljenje snega.

Naučnici kažu da će na ovaj način tokom leta biti sačuvano gotovo 70 odsto snega.

Cerade su na Presenu prvi put postavljene 2008. godine i to nakon što je primećeno da je lednik za 15 godina izgubio 70 odsto zapremine. Te 2008. godine prekriveno je 30.000 kvadratnih metara lednika, dok će ove godine pod zaštitiom biti 100.000 kvadratnih metara, prenose svetski mediji.

Za postavljanje cerade biće potrebno mesec dana. Delovi se spajaju zašivanjem i na njih se postavljaju vreće peska, kako bi ostali na mestu. 

Lednik Presena nalazi se na visini od 2.700 do 3.000 metara nadmorske visine i do 2008. godine i tokom letnjih meseci korišćen je za skijanje.

Zaštita glečera i lednika prekrivanjem nije novina, naime u Švajcarskoj se od 2004. godine belim ceradama štiti nekoliki ovakvih površina. I zahvaljujući ovim akcijama debljina leda počela je da se povećava.

Naučnici kažu da je ovo dobar primer kako se mogu sačuvati glečeri i lednici, ali da nije trajno rešenje.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti